czy mam prawo zlozyc wniosek do sadu angielskiego?

• Autor wątku Autor wątku zanet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zanet

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Zyje w Anglii juz 5 lat mam corke z mezczyzna ktory tez zyje na terenie uk jednakze ze wzgledu na bezpieczenstwo nie mam z nim kontaktu. Widniej na akcie jej urodzenia dlatego tez ma do niej pelne prawa. Chcialam odebrac mu je w Polsce oraz uzyskac zgode na paszport jednkaze sad ze odrzucil moje wnioski na podsatwie prawa europejskiego ze jesli ja z corka przebywam w uk musze zglosic sprawe w miejscu zamieszkania -uk. Czy mam prawo o zlozenie tych ze wnioskow i jak mam to zrobic?

zanet napisał:
Zyje w Anglii juz 5 lat mam corke z mezczyzna ktory tez zyje na terenie uk jednakze ze wzgledu na bezpieczenstwo nie mam z nim kontaktu. Widniej na akcie jej urodzenia dlatego tez ma do niej pelne prawa. Chcialam odebrac mu je w Polsce oraz uzyskac zgode na paszport jednkaze sad ze odrzucil moje wnioski na podsatwie prawa europejskiego ze jesli ja z corka przebywam w uk musze zglosic sprawe w miejscu zamieszkania -uk. Czy mam prawo o zlozenie tych ze wnioskow i jak mam to zrobic?

Udaj się do cietizen advice po darmowa poradę, albo do angielskiego prawnika.

Zanet, ja mialam ten sam problem.Twoje dziecko przebywa w UK(dluzej niz 12 miesiecy), i jest pod jurysdykcja tutejszego wymiaru sprawiedliwosci.W piatek uzyskalam zgode od tutejszego sadu-w Szkocji na wydanie paszportow moim dzieciom.Moj ex maz zniknal, nie mam z nim kontaktu, nie odwiedza dzieci, mimo, ze ma prawo, ja nie robie przeszkod.Ja-moj adwokat zlozyl wniosek niecale 3 tygodnie temu, zgode otrzymalam na pierwszej rozprawie.Musisz isc z tym do adwokata, powinnas przynajmniej sie zapytac, ile to bedzie kosztowalo, i czy masz szanse na Legal Help-znizke na uslugi prawnicze.To juz zalezy od twojego dochodu.Ja zaplacilam polowe honorarium prawnika-280f.Co do odebrania praw rodzicielskich, tez sie nad tym zastanawialam...-termination of parental rights and responsibilities, to jest to praktycznie niemozliwe w UK...Musza byc bardzo mocne przeslanki, dowody, opinia opieki spolecznej.Takie metody stosuje sie w przypadku molestowania seksualnego, przemocy fizycznej.W UK dziecko ma prawo do kontaktu z rodzicem, a odebranie praw rodzicielskich mogloby temu przeszkodzic, wiec nie stosuje sie tego, dla dobra dziecka.Porozmawiaj z prawnikiem.Mnie prawnik odradzil, twierdzac, ze starce tylko pieniadze, na uslugi prawnicze bo moj ex "tylko" nie interesuje sie dziecmi, nie utrzymuje ich-Child support agency moze rozwiazac problem, jak go zanjdzie...To za malo.Sprawa moze sie ciagnac ...latami.Wolalabym jednak wyjechac z dziecmi na wakacje, kupic im nowe meble, niz wydawac na adwokata.
Naprawde uzyskanie zgody na wydanie paszportu to bulka z maslem.Tutaj matka, ktora sama wychowuje dziecko ma tzw.full custody i nie potrzebuje zgody ojca na wydanie dokumentu, wiec sam fakt, ze biuro paszportowe, czy konsulat tego wymagaja jest dla "tutejszych" dziwne.
Pamietaj, ze aby decyzja sadu w UK zostala zaakceptowana przez urzednikow w Polsce, czy w Konsulacie w UK...musisz umiejscowic wyrok sadu z UK, w sadzie okregowym w Polsce...
Musisz zlozyc wniosek, dolaczyc tlumaczenie wyroku, oryginal, akty urodzenia-twoj, dziecka, akt rozwodu, jesli jestes po rozwodzie.Wzory takiego wniosku znajdziesz on-line.Ja w okolicach piatku powinnam otrzymac wyrok, oficjalnie na papierze.Udam sie z tym do tlumacza, i umiejscowie wyrok w Polsce.Jakbys miala pytania, to pytaj smialo.

Powrót