czy mam szanse aby dostac po babci dzialke budowlana

• Autor wątku Autor wątku ROUGE
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ROUGE

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
dziendobry
moja babcia miala 3 dzieci
- syn wyjachal za granice, mial 2 dzieci, i zmarl
- curka (1) miaja syna
- curka (2) ma syna

czy po babci nalezy sie cos dla wnuczkum, czy tylko dla dzieci zyjacych:tuptup:

jeżeli jesteś dzieckiem nieżyjącego dziecka babci, to stosownie dziedziczysz, jeśli dziecko babci będące twoim rodzicem żyje, to ono dziedziczy, a nie ty

Jeszcze jedno pytanie.
Babcia zostawila testament przsed smiercia w 1982 Roku. Chciala oddac wrzsystko dla curki ktura mieszkala obok.
Nigdy nich sie tem zajmowal, i teraz syn tej curki muwi ze testament juz nie jest warzny (byl tylka 6 miesiency po smierci) bo go nie babcia pisala i swiatki juz tzrzs nie zyja.
I ten syn mi jeszsce muwi, ze po smierci jego mamy, wszystko przsechodzi na niego bon on sie wszystkimi polami zajmowal.
Czy takie cos jest morzliwe ?
Na dzialce budowlany gdzie babcia mieszkala, jusz niema domu tylka zostala stodola i stajnia.
prosze i dziekuje o rade.

co ja moge z robic ?
rozmawialam z ciocia na ktura babcia przepisala wszystkie pola i dzialke budowlana gdzie mieszkala.
ciocia mi muwila ze moze przepisac na mnie.
teraz jej syn (60 lat i zadnej rodziny zony i dzieci) mi muwi ze to bedzie jego po smierci jego mamy.
ja chce aby to zostalo w rodzinie à nie bylo podzielone i sprzedane.

1. jak masz ten testament i jest on napisany i podpisany przez babcie włąsnoręcznie, to osoba w nim wymieniona może złożyć wniosek o otwarcie testamentu i stwierdzenia nabycia spadku po babci na podstawie tego testamentu; TESTAMENT SIĘ NIE PRZEDAWNIA; chyba, że testament nie był spisany i podpisany przez babcię;

2. następnie na podstawie postanowienia Sądu o stwierdzeniu nabycia spadku Twoja ciocia, z tym dokumentem oraz dokuentami poświadczającymi własność gospodarstwa na babcie udaje się do notariusza i przekazuje gospodarstwo w formie darowizny na Ciebie;

należy jeszcze pamiętać o przepisach podatkowych, ciocia musi zapłacić podatek, Ty tez zapłacisz podatek od darowizny, w tym celu należy się udać do US z postanowieniem i aktem notarialnym o dokonanej darowiźnie

Powrót