Czy mam szanse odzyskać swoje pieniądze? Kupno auta…

• Autor wątku Autor wątku majdanka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majdanka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Sprawa wygląda następująco

W sierpniu przelatałam pieniądze na konto Mr D.(szef mojego brata) który miał kupić auto sprowadzane z zagranicy (auto to na miejscu oglądał mój brat i Mr D.), niestety była to umowa ustna.
Po zakupie samochodu (gdy auta jeszcze nie było w Polsce) okazało się ze jest problem z papierami i nie będzie można go zarejestrować w Polsce (okazało się że współwłaścicielem samochodu jest bank).
Szef mojego brata, jakos nie bardzo się kwapił, żeby ten temat załatwić szybko, mimo, że był kilkakrotnie za granicą, cały czas tłumaczył, że jeszcze tydzień i tydzień i tak w końcu auto z papierami ściągnął końcem grudnia.
Ja po miesiącu, czyli jakoś końcem września powiedziałam ze chce zwrotu pieniędzy, że nie mogę sobie pozwolić na to żeby nie mieć auta przez kilka miesięcy (nie mam jak dojeżdżać do pracy), po za tym nie miałam pewności ze po kilku miesiącach auto przyjedzie do polski w takim samym stanie jak widział go mój brat.

Do chwili obecnej Mr D. zwrócił mi 2/3 z kwoty jaka przelałam, reszty nie mogę się doprosić.
Co w związku z tym mogę zrobić?? Czy mogę wysłać wezwanie do zapłaty (tylko, co wpisać w treści – zwrot pewnej sumy pieniędzy??, a później zgłosić sprawę do Sądu?? Czy może mogę załatwić to przez jakieś firmy windykacyjne?? Jaka prowizję oni sobie pobiorą??
Jakie dokumenty musze zebrać żeby mieć pewność ze uda mi się wygrać sprawę??

Na chwilę obecna posiadam, dokument przelewu pełnej kwoty, no i przelew Mr D. o zwrocie pewnej części tej kwoty na moje konto. Mogę wziąć bilingi rozmów, żeby było ze od dłuższego czasu do niego dzwoniłam, tylko czysto jest jakiś dowód?? Czy wolno mi nagrać rozmowę telefoniczna jako dowód w sprawie??
Niby sprawę mogla bym darowac, bo i tak kosztuje mnie i moją rodzinę sporo nerów, ale nie chce zeby ten człowiek oszukał kogoś następnego. Nie miesci mi sie w glowie jak można przywłaszczyć sobie taką sume pieniędzy.

Powrót