Czy mam szansę?

• Autor wątku Autor wątku brunszwik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brunszwik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, słuchajcie, przepraszam jeśli zadaję pytanie nie w tym miejscu, ale nie wiem gdzie indziej.

Chciałbym się dowiedzieć czy mogę dostać dotację unijną na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Proszę o pomoc tych, którzy się faktycznie orientują w temacie.

Jestem zatrudniony jako handlowiec, ale wyrobiłem sobie rynek i firma daje mi wolną rękę w kwestii bycia dystrybutorem lokalnym, jednak nie mam kapitału.

Chciałbym wiedzieć czy mając rynek zbytu, odbiorców mogę dostać dotację unijną na rozpoczęcie działaności, kwtoa która jest potrzebna to ok. 23 tyś.. Pytanie czy jest to możliwe w sytuacji gdy jestem zatrudniony, a chcę przejść na swoje i mam rynek zbytu, generalnie pewny interes, mam na myśli to, że moja własna firma będzie funkcjonować i nie ma ryzyka wyrzucenia unijnych pieniędzy w błoto??

dzięki

1. Jeżeli chodzi o dotacje z Urzędu Pracy to ich nie otrzymasz ponieważ nie możesz zarejestrować się jako bezrobotny, a tylko Ci mogą takową dotację uzyskać.
2. Możesz spróbować poszukać w swoim województwie LISTY INSTYTUCJI UDZIELAJĄCYCH DOTACJI NA ROZPOCZĘCIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ. Jest to DZIAŁANIE 6.2
Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.
3. Jeśli Twoje pomysły wymagają jakiś specjalnych kwalifikacji, wykształcenia to dotacji na pewno nie otrzymasz. Chętnych jest wielu a komisja ds. naboru wybiera tylko określoną liczbę uczestników (beneficjentów ostatecznych), która jest kilkakrotnie niższa niż liczba zgłoszonych wniosków.
4. Jednym słowem spróbować warto, ale proszę nie nastawiać się na jakieś kokosy.

Pozdrawiam

dzięki za odpowiedź, tak właśnie myślałem, że z UP nie mam szans, jeżeli chodzi o wykształcenie to nie jest ono stricte handlowe, jednak mam wyższe wykształcenie.
Moje pomysły nie wymagają z kolei specjalnych kwalifikacji, jest to prosta sprzedaż produktów klientom, którzy dziś już ze mną współpracują, jest to gładkie przejście z pracownika na samodzielnego małego przedsiębiorcę. potrzebne są jedynie pieniądze na start. Moi klienci będą kupować produkty czy to ode mnie czy od mojej firmy - ciągłość współpracy jest pewna.Czy to ma szansę przekonać komisję?

I tak i nie. Wszystko zależy od tego ile osób złoży wniosek o dotację i jakie oni będą mieli pomysły. Nie ma zasady. I nikt Panu nie odpowie na to pytanie. Proszę spróbować i czekać na wyniki.

pozdrawiam

Dzięki, co racja to racja - trzeba spróbować a nie gdybać.
jeszcze raz dzięki.

Powrót