czy mam uznac rekalmacje?

• Autor wątku Autor wątku kwiatuszek12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kwiatuszek12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

Jestem producentem kompletnych urządzeń (maszyn). Klient kupił takie urządzenie, po czym, w ciągu kilku miesięcy przerobił je według własnego uznania nie informując mnie o tym.
Teraz domaga się naprawy zepsutych elementów. Uważa, że w moim zakresie jest naprawa urządzenia aby działało, jednak podczas mojej wizyty w ich zakładzie nie podjąłem się naprawy bo maszyna była zdekompletowana.
Proszę o poradę jak mam się ustosunkować do jego reklamacji?

Jako podstawa reklamacji jest wyłącznie faktura VAT, nie podpisywaliśmy żadnych dodatkowych dokumentów.

pozdrawiam

Jeśli urządzenie nie było wadliwe w trakcie wydania, jak również wada nie wystąpiła z przyczyny tkwiącej uprzednio w maszynie - reklamację odrzucasz.

no tylko że to taka upierdliwa osoba że twierdzi że wszystko dzieje się ze względu na zastosowanie złych metod przy tworzeniu maszyny, a setki innych sprzedanych wcześniej są ok więc to nie z naszej winy. już podczas pierwszej reklamacji maszyna była przerobiona, jak im to wytłumaczyć, jak im to napisać? jest jakiś paragraf? jakaś klauzula?

Zwyczajnie odrzucasz reklamację informując, że nie ma podstaw do korzystania z uprawnień z tytułu rękojmi. Sprzęt nie posiada wady fizycznej, za którą brałby odpowiedzialność sprzedający i jest on obecnie celowo zmodyfikowany przez kupującego. W chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego nie istniały wady fizyczne oraz nie wynikły one z przyczyny tkwiącej w rzeczy sprzedanej. Ponadto kupujący stracił uprawnienia z tytułu rękojmi, ponieważ nie zbadał rzeczy w czasie i w sposób przyjęty przy rzeczach tego rodzaju i nie zawiadomił niezwłocznie sprzedawcy o wadzie. Reklamacja jest bezzasadna.

Podstawy prawne: Art. 559. oraz Art. 563. § 1. ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz.U. 1964 Nr 16 poz. 93)

Powrót