Czy mamy prawo do anonimowości na FB

• Autor wątku Autor wątku claymor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

claymor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
Kilka dni temu moje konto na FB zostało zablokowane ponieważ nie miałem podanego nazwiska w profilu. Aby dostęp został odblokowany Facebook chce aby przesłać mu skan jakiegoś dokumentu np dowód osobisty, prawo jazdy, paszport albo potwierdzenie przynależności plemiennej :P ( oczywiście można zakryć pesel :P )

Zacząłem się zastanawiać czy jest jakieś prawo które gwarantuje nam anonimowość w sieci ( oczywiście odpowiednie służby mogą nas namierzyć po IP ) ale w tym przypadku chodzi mi o anonimowość wobec innych użytkowników sieci. FB pisząc sobie regulamin zmusza do podania prawdziwych danych co jest dla mnie dość krępujące.

Czy warto zwrócić się w tej sprawie z zapytaniem do rzecznika Praw obywatelskich.

Ponadto FB pisze że wszelka korespondencja z nim jest szyfrowana a po weryfikacji usuwana z serwera.

Czy zatem Państwo ma jakąkolwiek kontrolę nad tym procesem czy aby na pewno dane są właściwie zabezpieczone.

Poradźcie jak zainteresować tą sprawa odpowiednie osoby. W końcu temat dotyczy dość dużej ilości osób.

claymor napisał:
... czy jest jakieś prawo które gwarantuje nam anonimowość w sieci ...
Tak, masz prawo omijać ją z bardzo daleka. Masz prawo nie mieć konta na żadnym portalu ani nie posiadać żadnego telefonu.

claymor napisał:
....FB pisząc sobie regulamin zmusza do podania prawdziwych danych co jest dla mnie dość krępujące.....

Nie akceptujesz regulaminu nie korzystasz z FB proste to ich "podwórko" i oni ustalają reguły a jak nie pasuje to "hasta la vista baby" :D

Sąd Ostateczny napisał:
Nie akceptujesz regulaminu nie korzystasz z FB proste to ich "podwórko" i oni ustalają reguły a jak nie pasuje to "hasta la vista baby" :D

Dokładnie tak. Facebook ma swój regulamin, który akceptujesz więc musisz się z niego wywiązać. Teraz albo zmienisz nazwisko na właściwe albo po prostu zrezygnujesz z korzystania.

Powrót