czy maz Amerykanim moze wyrzucic mnie z domu po rozwodzie?

• Autor wątku Autor wątku yoostynkas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yoostynkas

Dzień dobry.
Pilnie potrzebuję porady prawnej w sprawie mojej siostry. Rok temu moja siostra Marlena wyszła za mąż za obywatela USA. Dostała wizę K1, poleciała do USA, wzięli ślub. Niestety ich małżeństwo nie ułożyło się tak jak sobie życzyli. Obecnie jej mąż wynajął prawnika, grozi jej że wyrzuci ją z jej dzieckiem z domu, nie pomoże finansowo w powrocie do Polski. Bardzo się martwię, że moja siostra i Patryk zostaną bez pomocy wyrzuceni na ulicę, bo tym grozi jej mąż. Warto dodać, że przez rok Marlena
mieszkała w domu w lesie, mąż bardzo ograniczył jej kontakt z ludźmi, nie dał jej możliwości zrobienia prawa jazdy które jest niezbędne do znalezienia pracy i usamodzielnienia się. Pieniądze z ich wspólnego konta zabrał, mimo że Marlena jako jego żona ma prawo do ich wspólnego konta. Nie wiemy gdzie udać się po pomoc i czy jakakolwiek pomoc prawna jej się należy. O wynajęciu prawnika nie ma mowy, finansowo jest kompletnie uzależniona od męża. Czy w tej sprawie może pomóc Konsul Generalny?
warto dodać, że przed zawarciem związku małżeńskiego siostra podpisała intercyzę.
Bardzo prosze o odpowiedz. dziekuje

Powrót