Czy mąż mnie chce oszukać?

• Autor wątku Autor wątku annna252
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annna252

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Po ślubie dzięki dofinansowaniu z UE zakupiliśmy z mężem maszyny rolnicze o wartości ok 250000zł. Dopiero po tym fakcie dowiedziałam się, że mąż wcześniej udzielił pełnomocnictwa do swojego konta ( na którym były gromadzone nasze wspólnie zarobione pieniądze) swojej matce. Przelewy na maszyny były robione z tego konta i figuruje na nich mąż i teściowa. Trzeba zaznaczyć, że teściowa swoich pieniędzy na tym koncie nie miała, jedynie była współwłaścicielką konta.
Czy przy ewentualnym podziale majątku teściowa może rościć prawa do 50% wartości maszyn a ja z mężem miała bym się dzielić pozostałym 50%?
Wniosek unijny był na mnie i na męża to my kupowaliśmy maszyny. Niw wiem czy mąż nie zrobił tego celowo aby się bardziej zabezpieczyć.

A masz powody, aby sądzić że mąż chce Ciebie oszukać?
Nie macie raczej rozdzielności majątkowej?
Dlaczego nie jesteś współwłaścicielką konta skoro jak piszesz
transakcje, umowy i dochody macie wspólne?

***mod***
Już jestem. Mąż ma taki charakter, podobno w banku mu doradzili aby matkę, emerytkę dopisał gdybrał pożyczkę. On nie widział problemu, zawsze mnie traktował z góry w kwestiach finansowych. Ale gdy się dowiedziałam to dopilnowałam aby to zmienił. Tylko, że te ruchomości były kupowane gdy teściowa tam figurowała a ja otym nawet nie wiedziałam. Teraz nie wiem, czy to ma jakiś wpływ na moją własność.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Po co brałaś ślub skoro mu nie ufasz :beer:

Powrót