Czy mogą mnie skreślić z listy uczniów?

• Autor wątku Autor wątku ccv11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ccv11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, mam 15 lat, chodzę do szkoły branżowej na kierunek sprzedawca. Problem z tym, że ten kierunek totalnie mi się nie podoba i zamierzam przenieść się w wakacje na inny ponieważ teraz już się nie da, dlatego opuściłem trochę praktyk zawodowych.
Pracodawca powiedział mi, że prawdopodobnie zostanę zwolniony.
Dyrektorka szkoły mówi, że jeśli stracę praktyki zostanę skreślony z listy uczniów. Czy to prawda? I co dalej gdy mnie skreślą?

Będziesz musiał załatwić sobie jakąś szkole na szybko, bo musisz spełniać obowiązek szkolny

Z tym, że teraz znaleźć szkołę będzie bardzo trudno, dlatego nie wiem co mam zrobić. Zastanawiam się czy szkoła ma w ogóle prawo skreślić ucznia który nie ma 18 lat i spełnia obowiązek szkolny? Czytałem na Internecie, że nie ale sam już nie wiem w co mam wierzyć.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Oczywiście, że może. Skreślić cię nie mogą ze szkoły, która ma obowiązek ciebie przyjąć (szkoła podstawowa w rejonie), każda inna ma prawo cię skreślić.

ccv11 napisał:
Z tym, że teraz znaleźć szkołę będzie bardzo trudno, dlatego nie wiem co mam zrobić. Zastanawiam się czy szkoła ma w ogóle prawo skreślić ucznia który nie ma 18 lat i spełnia obowiązek szkolny? Czytałem na Internecie, że nie ale sam już nie wiem w co mam wierzyć.

Do Statutu zajrzyj. Odpowiedź tam znajdziesz.
Przy braku realizacji obowiązku szkolnego, zostanie prawdopodobnie powiadomiony sąd rodzinny. Licz się z faktem, że sąd przyjrzy się wydolności wychowawczej rodziny i prawdopodobnie obejmie ją kuratelą.

A czy jeśli zostałbym skreślony z listy uczniów i nie znalazłbym nowej szkoły to mogę wtedy trafić do ośrodka wychowawczego?

ccv11 napisał:
jeśli zostałbym skreślony z listy uczniów i nie znalazłbym nowej szkoły to mogę wtedy trafić do ośrodka wychowawczego?

Wtedy prawdopodobnie sąd przyjrzy się indywidualnie Twojej rodzinie i Twojemu przypadkowi.
Czy i gdzie trafisz, zdecyduje sąd.

W statucie szkoły znalazlem coś takiego:
"Na podstawie uchwały Rady Pedagogicznej Dyrektor może wystąpić z wnioskiem do kuratora
oświaty o przeniesienie niepełnoletniego ucznia do innej szkoły"

Oj, raczej to nie jedyny zapis statutowy o możliwości pozbycia się ucznia.

Pewnie masz rację. No cóż, dzięki za pomoc, będzie co będzie, sam zawaliłem sprawę.

Zamiast będzie co będzie, przeczytaj cały Statut.
Zamiast czekać aż szambo wywali, naprawiaj. Decyduj o swoim życiu.

***nie cytuj całych postów pod którymi bezpośrednio się wypowiadasz. mod***

Przeczytam statut, lecz skoro dyrektorka twierdzi, że zostanę skreślony to raczej nie żartuje, dlatego powoli tracę nadzieję, że da się to naprawić

Skreślenie to decyzja. Wróć jak ją otrzymasz.
Zapewne ktoś pochyli się nad jej treścią.

Powrót