Czy mogą otworzyć korespondencję kierowaną do Urzędu Miasta?

• Autor wątku Autor wątku elan1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elan1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
mam problem pracuje w sekretariacie.... ostatnio otwierałam korespondencję a co z listem przykładowo tak zaadresowanym: URZĄD MIASTA ul Matejki 5 22-789 Żwirkowo a (pod dołem napisany taki pracownik)
pan JAN Kowalski otwierać???? bo ja otwarłam i poszła skarga na mnie ale w sumie list był kierowany na Urząd a ja musze takie rzeczy rejestrowac zeby czegoś potem nie brakowało. prosze p pomoc bo jak mam sie bronić:( z góry dziekuje za wszystkie szybkie odpowiedzi!!!!!

Jeżeli korespondencja nie nosiła żadnych cech które wskazywałyby że ma charakter prywatny to jak najbardziej miałaś prawo otworzyć. Tym bardziej że w adresie był wskazany UM

a może mi Pan napisać gdzie moge znależć taki dokument który potwierdzi ze mogłam to otworzyć w jakiej książce czy na internecie????

witam

w mojej ocenie, jeżeli masz prawo otwierać korespondencję skierowaną bezpośrednio do Urzędu Miasta - jesteś w pełni do tego upoważniona, np. w umowie o pracę - to nie naruszyłaś tajemnicy korespondencji; gdybyś była nieupoważnioną osobą do odbioru i otwarcia korespondencji, to rozumiem; a znacznik, że jest skierowane do osoby z imienia i nazwiska nie ma tu znaczenia, bo przesyłka jest kierowana do UM i upoważniony pracownik ma prawo otworzyć każdą taką korespondencję;
a jak jest adresowane na imię i nazwisko, to powinno być adresowane na adres prywatny - osobistych spraw nie powinno się załatwiać w pracy używając adresu miejsca pracy czy telefonu, czy faksu; jeżeli ktoś adresuje list do urzędu ale na dole wskazuje dla ułatwienia do kogo ma to trafić, to wysyła to do tej osoby jako urzędnika (pracownika) UM w związku z jakąś czynnością urzędową, a nie jako osoby prywatnej, w związku z prywatnymi sprawami - prywata po godzinach pracy i na adres prywatny

pzdr
k

nie potrafię wskazać Ci konkretnego źródła. wyraziłem stanowisko w oparciu o swoje wewnętrzne przekonanie - subiektywną ocenę sytuacji. jeżeli jest Ci to potrzebne w jakimś konkretnym celu to napisz o co chodzi to może będę mógł więcej pomóc. jeżeli chcesz kontynuować wątek to napisz też jak wyglądała koperta - czy zawierała jakies logo itp?
Na razie wskazałaś na fakt, że adresatem bezpośrednim był UM a pośrednim ta dana osoba - jest to bardzo istotne bo gdyby koperta była adresowana na osobę i tylko wskazano by adres urzędu to wtedy ocena sytuacji byłaby zgoła odmienna.

U mnie w pracy jest taka zasada, że jeżeli na kopercie (której niby adresatem jes urząd) jest dopisane nazwisko pracownika to w kancelarii nie otwiera sie takiego listu a w książce kancelaryjnej wpisuje się od kogo jest korespondencja i w rubryce kogo sprawa dotyczy zaznacza się, że koperta była adresowana na konkretnego pracownika.

klara: dziwne, przecież to ich miejsce pracy, a nie prywatny adres korespondencyjny.

Zasadą (niepisaną, wynikającą po prostu z savoir - vivre) jest to, że otwiera się w urzędach, firmach, kancelariach przesyłki adresowane na urząd / firmę także wtedy, gdy jest wskazane nazwisko konkretnej osoby. Jedyny wyjątek: gdy na kopercie są dopiski poufne, do rąk własnych, prywatne, itp.

Powrót