czy mogą zabrać rentę socjalną dorabiającemu?

• Autor wątku Autor wątku potex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

potex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Zachorowałem na schizofrenię 5 lat temu podczas studiów.Nigdy nie pracowałem i miałem przyznaną rentę socjalną z tytułu całkowitej niezdolności do pracy.
Renta przyznano mi obecnie na 2 lata.Moja lekarka stwierdziła że mój stan się polepszył i mogę zacząć dorabiać do renty.Chcę się ubiegać o stopień niepełnosprawności i dorabiać na pół etatu tak aby nie przekroczyć kwoty zawieszenia renty.Czy z taką chorobą mogą mi odebrać rentę i kazać pracować na stałe z tytułu podjęcia jakiejkolwiek pracy.Czy ewentualnie mógłbym później odwiesić rentę?NA co się powołać i jak najlepiej rozwiązać ten problem?Czy nie będę miał żadnych problemów np.z przyznaniem renty na następny okres?

Nikt nie jest jasnowidzem, żeby wiedzieć, jak potraktuje Ciebie orzecznik na kolejnych komisjach. Ale skoro lekarka twierdzi, że stan się poprawia, to tak samo może stwierdzić orzecznik, zarówno jak będziesz pracował i jeśli nie.
Tego naprawdę nie da się przewidzieć.

Ja bym doradzała tę pracę na pół etatu, jeśli tylko możesz taką znaleźć. Wtedy raczej nie przekroczysz tego progu zarabiania,a więc renta nie musiałaby być zawieszona.
A jeśli zostałaby, to z odwieszeniem nigdy nie powinno być problemu, ale oczywiście do końca upływu tych 2 lat.

Powrót