Czy mogę być pełnomocnikiem?

• Autor wątku Autor wątku szary-obywatel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szary-obywatel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Dzień dobry.

Mam pytanie, czy mogę być pełnomocnikiem swojego wujka w sprawie cywilnej przeciwko pewnemu przedsiębiorstwu (sprawa dot. prawa budowlanego).

Krótko:
1. Sprawa jest bardzo obszerna, wlecze się wiele lat, jest multum dokumentacji (której jestem częściowo autorem). Ja ją znam od podszewki, zaś każdemu adwokatowi albo innej osobie zajęłoby kupę czasu przebrnięcie przez to.
2. Wujka nie stać na profesjonalnego pełnomocnika, ale sąd nie przyzna adwokata z urzędu, bo już o przerabialiśmy - była odmowa, bo wujek ma dochody (emerytura w najniższej możliwej wysokości).
3. Wujek nie może się sam reprezentować, jest w podeszłym wieku, z wykształceniem niepełnym podstawowym, nie da rady po prostu. Brak innej osoby z rodziny zdolnej do bycia umocowanym, ani nikogo z katalogu art. 87 kpc.

Clou pytania:
Z lektury art. 87 kpc wynika, że nie jestem wprost w katalogu uprawnionych (brak I st. pokrewieństwa i nie wykonuję żadnego wskazanego zawodu).

Jednak - czy mogę wystąpić jako współuczestnik sporu (wymieniony w ww. art.), skoro wielokrotnie występowałem i występuję jako pełnomocnik wujka wobec gminy, starostwa, policji i przedsiębiorstwa (uznany przez te organy) w czynnościach poprzedzających planowaną sprawę cywilną i związanych ze sprawą?

Czy sąd odrzuci takie pełnomocnictwo i uzna postępowanie za nieważne wskutek wadliwego pełnomocnictwa?
Wujek mógłby sam podpisać przygotowany przeze mnie pozew, chodzi jednak o obecność na rozprawie i aktywny udział (wypowiedzi w imieniu wujka).

Poproszę o opinie lub jakieś wskazówki. Z góry dziękuję.

szary-obywatel napisał:
Jednak - czy mogę wystąpić jako współuczestnik sporu (wymieniony w ww. art.), skoro wielokrotnie występowałem i występuję jako pełnomocnik wujka wobec gminy, starostwa, policji i przedsiębiorstwa (uznany przez te organy) w czynnościach poprzedzających planowaną sprawę cywilną i związanych ze sprawą?
Współuczestnictwo nie jest związane z reprezentowaniem danej osoby przed wymienionymi organami, a bardziej z własnym interesem w związku z toczącym się postępowaniem. Z Twojego posta wynika, że chcesz pomóc wujkowi, ponieważ zajmowałeś się jego sprawą i ją znasz, ale to nie wyczerpuje przesłanek koniecznych do współuczestnictwa.

Powrót