Czy mogę dokonać korekty ?

• Autor wątku Autor wątku VolSavone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

VolSavone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedż na poniższy problem:

Prowadzę małą firmę rozliczaną przez PKPIR (podatek liniowy - PIT-5L). W maju kupiłem (używany wcześniej przez dwa lata) samochód osobowy na na firmę, wprowadziłem go na Ewidencję Środków Trwałych i podlega on amortyzacji wg indywidualnego ustalenia (40% rocznie - wcześniej używany przez ponad pół roku). Pracownica, która prowadzi mi księgowość z rozpędu zaczęła prowadzić również do tego samochodu firmowego (stanowi majątek firmy) Ewidencję Przebiegu Pojazdu i wszystkie faktury dot. eksploatacji tego pojazdu księgowała w Ewid. Kosztu Pojazdu (bez wpisu do księgi PKPiR), a tylko sam przypis z kilometrówki wg Ewidencji Przebiegu Pojazdu wpisywała w kolumnę 13 PKPiR (Pozostałe wydatki). Faktycznie poniesione wydatki na eksploatację tego pojazdu były za m-ce maj, czerwiec i lipiec 2009 większe o około 5 tyś. zł niż kilometrówka (przypis). W ten sposób w kosztach znalazło się o około 5 tyś. zł mniej niż faktycznie powinno być. Z tego co wiem, to w przypadku samochodu stanowiącego majątek firmy wszystkie faktury VAT dot. eksploatacji samochodu firmowego mogą być księgowane w całości w koszty (kolumna 13 Pozostałe wydatki - PKPiR) i nie ma potrzeby prowadzenia Ewidencji Przebiegu Pojazdu. W sierpniu jest już księgowane prawidłowo. Czy mogę również szczegółowo rozliczyć faktycznie poniesione wydatki (udokumentowane fakturami VAT) za m-ce maj, czerwiec i lipiec 2009 i w sierpniu dokonać stosownej korekty tj. doksięgowując tą różnicę 5 tyś. zł (do faktycznej wysokości udokumentowanych kosztów eksploatacji) do kolumny 13 Pozostałe wydatki PKPiR ? Bedę bardzo wdzięczny za fachową odpowiedż i rady.

W PKPR w sierpniu trzeba wprowadzić te wszystkie faktury w wartości brutto (vat nie podlega odliczeniu bo jest to samochód osobowy) jako pozostałe wydatki i z ich uwzględnieniem obliczyć zaliczkę do 20 września 2009r. Pozdrawiam.

Powrót