Czy mogę dokończyć staż u innego pracodawcy?

• Autor wątku Autor wątku zanka88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zanka88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! Mój staż miał trwać 9 miesięcy, ale po 3 został przerwany z winy pracodawcy, który łamał wszelkie zapisy w umowie. Czy istnieje możliwość dokończenia stażu w innej firmie,ponieważ pani koordynator w pup uparła się, że teraz będzie szukała mi pracy za wszelką cenę i kieruje mnie na jakiekolwiek stanowiska, tak jakby miała za to jakieś profity i biegam z kwitkiem od zlecenia w call center po pół etatu w sklepie budowlanym??!! Pracodawca zawinił, a karę chyba ponoszę tylko ja... Mimo wszystko wolałabym staż, ponieważ uważam, że to najlepsza droga, aby się rzeczywiście czegoś nauczyć w nowym zawodzie. Poza tym zupełnie nie rozumiem dlaczego z winy nieuczciwego pracodawcy nie mam możliwości dokończenia stażu, na który się dostałam nie mówiąc już nawet o tym, że nie miałam możliwości odebrać dni wolnych... W regulaminach pup próżno szukać czegoś na ten temat i boję się, że przez swoje niedopatrzenie to ja będę na najgorszej pozycji, bo coś mi się wydaje, że większość sama nie wie co powinna zrobić w takiej sytuacji. Z góry dziękuję za Państwa odpowiedzi i pomoc.

zanka88 napisał:
Witam! Mój staż miał trwać 9 miesięcy, ale po 3 został przerwany z winy pracodawcy, który łamał wszelkie zapisy w umowie. Czy istnieje możliwość dokończenia stażu w innej firmie

Nie ma takiego pojęcia jak "dokończenie stażu". W momencie gdy osoba skierowana na staż nie ukończyła go ze swojej winy staż zostaje przerwany i oferta tego stażu jest nieaktualna.
Czy osoba może w obecnej chwili podjąć kolejny staż? Ustawowo nie ma przeciwwskazań jednak pytanie należy zadać bezpośrednio w swoim Urzędzie ponieważ może on posiadać wewnętrzne regulacje w tej kwestii a przede wszystkim może nie być w tym momencie środków finansowych które przyznawane są w określonych okresach finansowane z różnych funduszy.

,ponieważ pani koordynator w pup uparła się, że teraz będzie szukała mi pracy za wszelką cenę i kieruje mnie na jakiekolwiek stanowiska, tak jakby miała za to jakieś profity

Pracownik Urzędu też jest rozliczany ze swojej efektywności. Na tym polega pomoc PUP aby bezrobotny jak najszybciej znalazł pracę zgodnie ze swoim kwalifikacjami. Jest to podstawowe zadanie Urzędu Pracy.
i biegam z kwitkiem od zlecenia w call center po pół etatu w sklepie budowlanym??!!

Jeżeli stawka minimalna za pół etatu nie wynosi minimalnej stawki za wynagrodzenie czyli 2000zł brutto nie musisz przyjmować takiej oferty pracy.

Poszukaj sobie definicji odpowiedniej pracy.

Pracodawca zawinił, a karę chyba ponoszę tylko ja... Mimo wszystko wolałabym staż, ponieważ uważam, że to najlepsza droga, aby się rzeczywiście czegoś nauczyć w nowym zawodzie. Poza tym zupełnie nie rozumiem dlaczego z winy nieuczciwego pracodawcy nie mam możliwości dokończenia stażu, na który się dostałam nie mówiąc już nawet o tym, że nie miałam możliwości odebrać dni wolnych... W regulaminach pup próżno szukać czegoś na ten temat i boję się, że przez swoje niedopatrzenie to ja będę na najgorszej pozycji, bo coś mi się wydaje, że większość sama nie wie co powinna zrobić w takiej sytuacji. Z góry dziękuję za Państwa odpowiedzi i pomoc.
Urząd Pracy nie ma obowiązku aktywizowania bezrobotnego wg planu takiej osoby. Jeżeli otrzymujesz oferty pracy odpowiednie dla Ciebie to Twoje zarzuty są nie na miejscu.

W mojej opinani wolałbym pracować "na umowę" niż na stażu.
Lepsza płaca, przyszły pracodawca tez lepiej patrzy na doświadczenie na stanowisku pracy niż stażystę, ewentualne nabycie prawa do zasiłku i innych pakietów socjalnych od Państwa Polskiego.

Powrót