D
dominik.swiatek
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Czy mogę domagać się od urzędnika potwierdzenia przyjęcia dokumentów? Jest jakaś podstawa prawna w tym zakresie? Dziś składałem załącznik (potwierdzenie opłaty do wniosku o legalizację pobytu), który już raz został zgubiony przez urząd. Dlatego przygotowałem krótkie pismo w stylu - potwierdzam przyjęcie potwierdzenia przelewu zwiazanej ze sprawą X. Data, miejscowiść i podpis urzędnika. Urzędniczka stanowczo odmówiła podpisania takiego potwierdzenia twierdząc, że nie ma takiego obowiązku. Stwierdziła, że może mi jedynie wbić pieczątkę o treści "wpłyneło - 26.02.2020". Wg mnie takie pieczątka nie jest żadnym potwierdzeniem, bo nie zawiera informacji o tym kto przyjął dokumenty ani nie ma podpisu. Równie dobrze mogę w ogóle niczego nie składać a w domu sam podbić sobie taką pieczątkę bez podpisu oraz imienia i nazwiska urzędnika. Proszę o odpowiedź czy istnieje jakiś przepis, na który mogę się powołać i wyegzekwować potwierdzenie złożenia dokumentów w urzędzie. Nigdy nie sądziłem, że mogę spotkać się z takim problemem. Urzędnik nie chce pokwitować przyjęcia dokumentów, które jednak przyjmuje. Uparłem się przy tym, ponieważ wcześniej przy składaniu wniosku o legalizację pobytu wraz z załącznikami otrzymałem pisemne potwierdzenie, że taki wniosek złożyłem. Niedługo później to potwierdzenie pozwiliło mi wyegzekwować w sądzie administracyjnym zajęcie się moją sprawą przez urząd wojewódzki. Urząd dopóścił się bezczynności.