czy mogę domagać się odszkodowania.

• Autor wątku Autor wątku erni1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

erni1979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Jestem po pobycie w zakładzie karnym w którym odbywałem karę pozbawienia wolności na okres trzech miesięcy. W czasie odbywania kary zostałem skierowany na kurs brukarski który miał mnie niby przystosować do wyjścia na wolność po tak długiej odsiadce. W trakcie praktyk poza zakładem wyskoczył mi dysk w lędźwiach. Zgłoszone zostało to zarówno instruktorowi jak i wychowawcy penitencjarnemu. Zostałem skierowany do pielęgniarki od której dostałem leki przeciwbólowe i zostałem zapisany do lekarza na wizytę w zakładzie karnym kolejnego dnia. Lekarz przepisał i wydał mi leki przeciwbólowe na kolejne trzy dni i odmówił badań urazu poza zakładem z uwagi że był to piątek. W poniedziałek kolejna wizyta i ketonal na cały kolejny tydzień. Wiadomo że uraz sam nie przeszedł po tym leku więc kolejnego tygodnia dostałem lek inny na kolejny tydzień. Cały ten okres spałem i wdrapywałem się na górne łóżko pomimo że nawet chodzenie sprawiało wi wielki problem. Obecnie wyszedłem z zakładu i ze względu na stan zdrowia i dokuczliwe bóle kręgosłupa jestem zmuszony zamknąć zawieszoną na czas odsiadki działalność gospodarczą związaną z budownictwem. Najprawdopodobniej nie będę już mógł wykonywać zawodu a już tym bardziej przez najbliższy czas który wiąże się z rehabilitacjami i próba wyleczenia urazu nieleczonego w zakładzie karnym. Traktuje ten uraz jako wypadek podczas wykonywania pracy dla zakładu karnego i chcę starać się o odszkodowanie za uraz który uniemożliwia mi obecnie prace i za brak odpowiednich badań które powinienem przejść po takim urazie

Powrót