Czy mogę jako pokrzywdzona

• Autor wątku Autor wątku 212121gość
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

212121gość

Użytkownik
Odpowiedzi
390
"dołożyć" do śledztwa dowody?

W lipcu, jako pokrzywdzona, złożyłam na policję zawiadomienie o popełnionych przestępstwach, złożyłam dowody i po miesiącu, tzn. w sierpniu dostałam zawiadomienie o wszczęciu śledztwa i... cisza. Osoba podejrzana była już karana a ww przestępstwa są zagrożone karą pozbawienia wolności do lat 8.

Chcę napisać wniosek o dostęp do akt i moje pytanie: czy mogę dołożyć jeszcze dodatkowe dowody w sprawie?

Jest ciąg dalszy. Tak zwaną pocztą pantoflową dowiedziałam się, że osoba podejrzana została aresztowana kilka dni temu i nadal jest w areszcie. Czy policja udzieli mi informacji o tym fakcie?

Poza tym osoba podejrzana jest w posiadaniu mojego telefonu komórkowego, tzn. aparatu. Wartość ok. 1500 zł, jeśli to ma znaczenie. Użyczyłam go tej osobie zanim ona dopuściła się przestępstw przeciwko mnie. Czy jeśli ta osoba jest w areszcie, to policja może zwrócić mi ten aparat? Przypuszczam, że ten telefon jest teraz w jakimś depozycie. Oczywiście fakturę, tzn dowód zakupu z numerami identyfikacyjnymi aparatu mam. Poza tym aparat posiada znaki szczególne, o których tylko ja wiem. Nie sądzę, aby ta osoba zwróciła na to uwagę i była ich świadoma. Nie mam dokąd wysłać wezwania do zwrotu, ponieważ osoba ta mieszkała do pewnego czasu na wynajętym mieszkaniu, ale już tam nie mieszka i nie ma stałego miejsca pobytu. Nie jest to kradzież, bo użyczyłam aparatu dobrowolnie, miało być na kilka tygodni. To jest raczej przywłaszczenie, ponieważ osoba ta, pomimo wielokrotnych wezwań ustnych (przez telefon) oraz na różnych komunikatorach (messenger i whatsapp) aparatu nie zwróciła.

Powrót