Czy mogę jeszcze dostać jakąś rentę?

• Autor wątku Autor wątku Adrian_hans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adrian_hans

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. jestem studentem pierwszego roku. w czerwcu tamtego roku wnosilem o przyznanie mi renty po zmarlym, w maju 2006 roku, ojcu. z okregowego zusu dostalem decyzje odmowna.<tato nie spelnil warunku przepracowanych 5 lat w ostatnim 10-cioleciu - zabraklo mu 1.6 roku> odwolalem sie do prezesa
ZUS ale decyzja rowniez byla odmowna. niestety po otrzymaniu tej decyzji zrezygnowalem ze staran. załuje. teraz juz jest na pewno za pozno zeby pisac o ponowne rozpatrzenie prosby o rente. chcialbym jeszcze walczyc o to bo sytuacja materialna mojej rodziny jest cieżka i moze mi przeszkodzic w studiach.< moja mama pracuje 40 godzin miesiecznie - praca z opieki spolecznej, moje rodzenstwo (15 i 10 lat) ucza sie; w technikum bylem dwa razy nomi8nowanym do stupendium prezesa rady ministrow, za najlepsze w szkole wyniki w nauce - dwa razy otrzymalem to stypendium. teraz dostalem sie na politechnike poznanska i bardzo chce sie uczyc ale martwie sie ze mojej mamy nie bedzie na to stac. czy jest jeszcze jakas droga < po uplywie tego czasu od smierci mojejo taty> zeby otrzymac jakies pewne swiadczenie. Bardzo prosze o pomoc. Jesli czegos waznego nie ujalem to prosze pisac. będę czekał na odpowiedz. Pozdrawiam.

Ps. przepraszam, że nie używam polskich liter.

Mogłeś odwołać sie od decyzji ZUS do Sądu Okręgowego w terminie 30 dni od daty jej otrzymania. Teraz decyzja jest prawomocna, więc nic już nie da się zrobić.
Jedyną szansą mogłoby być wznowienie postępowania, gdybyś np. przedłożył do ZUS nowy dowód, np. świadectwo pracy, którego wcześniej nie było w aktach.

Mam nadzieję, że otrzymałeś akademik i stypendium.
Odwołanie do sądu też prawdopodobnie nic by nie dało, bo nie były spełnione warunki ustawowe do otrzymania renty.

Powrót