Czy mogę mieć 3 obywatelstwa?

• Autor wątku Autor wątku kasia230291
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia230291

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
posiadam obecnie dwa obywatelstwa - polskie i francuskie. Od kilku lat mieszkam w Stanach Zjednoczonych i chciałabym starać się o amerykańskie obywatelstwo. W związku z tym mam pytanie - czy mogę mieć 3 obywatelstwa? Czy też z któregoś muszę zrezygnować? Podwójne obywatelstwo jest częstym przypadkiem, ale o potrójnym jeszcze nie słyszałam. Proszę o odpowiedź, pozdrawiam!

Nie ma roznicy miedzy podwojnym czy potrojnym obywatelstwem, po prostu kazdy kraj reguluje te sprawy we wlasnym zakresie i musisz sie zaznajomic z przepisami
- prawa polskiego (prawo polskie nie zabrania posiadania obcego/obcych obywatelstw, ale nie uznaje tych obywatelstw na terenie Polski i w odniesieniu do wladz polskich: przez te jestes traktowana wylacznie jako obywatelka polska)
- prawa francuskiego (nie wiem, nie znam sie, musisz sie zapytac we wlasciwym urzedzie francuskim, czy wystapienie o nadanie nowego obywatelstwa na wlasny wniosek ma wplyw na obywtelstwo francuskie; w niektorych panstwa przepisy mowia, ze obywatel, ktory na wlasny wniosek wystepuje o obywatelstwo obce automatycznie traci obywatelstwo tego kraju);
- prawa amerykanskiego (z tego co wiem, w USA nie wymaga sie rezygnacji z wczesniejszego obywatelstwa, by dostac amerykanskie).

A wiec reasumujac, glownie musisz zapytac sie wladz francuskich, czy nabycie obywatelstwa amerykanskiego bedzie mialo jakis wplyw na twoje obywatelstwo francuskie

Powrót