Czy mogę nie zgodzić się na odstąpienie od um

• Autor wątku Autor wątku dgrabows
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dgrabows

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Wątek założyłem w innym miejscu, ale nie dostałem odpowiedzi, a ze sprawa trochę nagli więc pozwoliłem sobie przenieść go tu.

Prowadzę działalność gospodarczą. Kupiłem przedmiot, za który zapłaciłem. Jest to przedmiot potrzebny aczkolwiek nie niezbędny do prowadzenia działalności.

Po dostarczeniu przez sprzedawcę kupionego przedmiotu do mojego domu okazało się, że jest uszkodzony. Uszkodzenia są na tyle widoczne, że nie mogę zgodzić się na przyjęcie tego przedmiotu.

Sprzedawca zaproponował, że wymieni towar na nowy egzemplarz. Niestety po wymianie okazało się, ze wrócił do mnie ten sam egzemplarz, który został lekko naprawiony. I niestety podczas naprawy został uszkodzony w innym miejscu.

W związku z tym sprzedawca zaproponował mi, że odbierze ten przedmiot i zwróci mi pieniądze.

Rozwiązanie to niby powinno mnie zadowalać, niestety tak nie jest. Bo zależy mi na tym, żeby produkty ten zatrzymać. Szukanie nowego, wybór, jeżdżenie po sklepach to straszna strata czasu i realne koszty.

Najchętniej chciałbym, żeby sprzedawca dostarczył mi nieuszkodzony inny egzemplarz na co on z nie chce się zgodzić.

W związku z tym mam pytanie, czy mam prawo do odmowy odstąpienia od umowy i możliwości wyegzekwowania otrzymania produktu o pełnej wartości.

Pozdrawiam
DG

Przykro mi, możesz żądać tylko obniżenia ceny albo zwrotu pieniędzy.

Jeżeli nabyłes rzecz która nie jest bezpośrednio związana z prowadzona przez Ciebie działalnościa gospodarczą mozliwość domagania się stosownego obniżenia ceny lub prawo odstąpienia jest ostatecznością i ma zastosowanie wówczas gdy naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Wydaje mi się w takim stanie rzeczy że należy stanowczo wystąpić o naprawę bądź wymiane wadliwej rzeczy

Powrót