Czy mogę odliczyć Internet?

• Autor wątku Autor wątku jerry112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jerry112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
jesteśmy małżeństwem, chcemy sie wspólnie rozliczyć za ubiegły rok. żona nie miała żadnych dochodów (wychowuje nasze dziecko) ale to na nią sa faktury za internet. czy możemy skorzystać z tej ulgi mimo ze zona nie miała żadnych dochodów ?

dziękuje za pomoc i pozdrawiam

hmmm przeczytaliśmy.
ale chyba nie rozumiemy.
rozumiemy ze moglibyśmy odliczyć gdyby umowa opiewała na nas oboje. faktury i umowa jest tylko na żonę która nie miała żadnych dochodów w ubiegłym roku.

poproszę o łopatologiczne wytłumaczenie :help:

[cytat="jerry112"]hfaktury i umowa jest tylko na żonę która nie miała żadnych dochodów w ubiegłym roku. [/cytat]
W takiej sytuacji nie może dokonać odliczenia

Kristofer dziękuję bardzo za odpowiedź.

Dowiedziałem sie u jeszcze innych źródeł i faktycznie nie możemy w tym wypadku.

pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------------
DOŁĄCZE SWOJE PYTANIE DO TEGO WĄTKU:

Firma za pośrednictwem której korzystam na netu nie chce mi "po dobroci" wystawić faktur za ubiegły rok.

Za każdy miesiąc opłacałem internet na KP ( w kasie firmy) lub przelewami. Dziś poprosiłem o faktury za ubiegły rok. Kobieta z sekretariatu na to że ponieważ net jest zapisany na matkę to ona musi wystąpić z podaniem o wystawienie faktur i opłata za przyjęcie tego podania wynosi 7PLN.

Matka jest za granicą. W takim razie mogę albo napisać w jej imieniu podanie i wpłacić 7zł. Albo wykłócać się o to że nie nie mają prawa robić takich cyrków.

1. Również uważam, że możecie sobie odliczyć, mimo iż rachunki są na żonę. Wkońcu pan również może dać żonie te pieniądze! To zakrawa na paranoje. Jeszcze chwila i będziemy domniemywać, czy przekazanie 5 zł żonie na zakup bułek dla dziecka jest zgodne z prawem. A jak już tak pan chce, aby było to zgodne z prawem to proszę "darować" te pieniądze żonie i spisać umowę darowizny. Darowizna do pewnej kwoty, chyba około 5tys.,, może 10... jest wolna od podatku. I tak sądzę, że to paranoja.

2.Chyba lepiej już wypisać to w imieniu mamy i uiścic tę opłatę.

Krushek, zapewne jest to jakieś wyjście spisać te darowiznę. Tylko ta opcja wchodziła by w grę. Pracuje w miejscu gdzie jakby zaczęli się czepiać mnie z US ze cos tam podpiąłem pod siebie a faktury były na żone to ...... szkoda gadać. Więcej zachodu niż to warte ;)

dzięki
pozdrawiam

[cytat="Krushek"]

2.Chyba lepiej już wypisać to w imieniu mamy i uiścic tę opłatę.[/cytat]

Namawia Pan do fałszerstwa dokumentu. Złożenie fałszywego podpisu jest przestępstwem.
Udzielam Panu upomnienia, jeśli w dalszym ciągu będzie Pan udzielał rad niezgodnych z prawem, to zostanie Panu zablokowany dostęp do forum.

Re: Czy mogę odliczyć internet ?

Witam.
Mam dwa pytania odnoście ulgi na internet. W lipcu podłączyłem sobie internet i zapłaciłem za rok z góry (od 1.07.2008 do 30.06.2009). Kwota na fakturze wynosi 441 zł.
Pytanie 1:
Jaką kwotę powinienem odliczyć, 441zł (za cały rok), czy 220,50(za okres od lipca do grudnia)?
Pytanie 2:
Czy w ogóle opłaca się odliczać internet jeśli mój przychód w 2008 roku wyniósł 2630 zł ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Powrót