czy mogę podjąc pracę?

• Autor wątku Autor wątku kontancja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kontancja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Zostałam zwolniona przez dotychczasowego pracownika z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia (bo taki mi przysługuje). Jednocześnie w wypowiedzeniu napisane mam, że pracodwaca zwalnia mnie z obowiązku świadczenia pracy przez okres wypowiedzenia z zachowaniem prawa do wynagrodzenia. Do końca lipca "za siedzenie w domu" poprzedni szef mi płaci. Ja jednak szybko działam i znalazłam już nową pracę- prosze tylko o informaję czy w takiej sytuacji mogę zostać od razu zatrudniona na umowę o pracę? Bo nowy pracodawca z marszu chce mnie zatrudnić. jak to wygląda z ZUS-em? Podwójnie przez te 3 miesiące będę miała "odciągane składki od 1 i 2 pracodawcy?

Tak...Składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne będą od dwóch pracodawców potrącane i przesyłane do ZUS.

a jakie wynagrodzenie w czasie wypowiedzenia?

A proszę mi powiedzieć jaką pensję powinien mi płacić dotychczasowy pracodawca, za ten 3 miesięczny okres wypoeiedzenia? Moja pensja składała się z podstawy i premii, która każdego miesiąca była inna. Skoro w wypowiedzeniu określone mam jasno, że przes trzy miesiące mam nie przychodzić do pracy, to czy na moje wynagrodzenie będzie się składała tylko podstawa?

Nie znam zapisu Waszego regulaminu odnośnie udzielania premii .

pramia wynika z umowy o pracę- prowizja za obrót "moich" klientów..., mnie w pracy nie ma, ale obrót dla firmy wykonują!

Ale kto inny się już nimi chyba opiekuje, prawda? Premia jest uznaniowa czy regulaminowa? Jak to jest ujęte w regulaminie wynagradzania?

[cytat="Nakago"]Ale kto inny się już nimi chyba opiekuje, prawda? Premia jest uznaniowa czy regulaminowa? Jak to jest ujęte w regulaminie wynagradzania?[/cytat]

Premia jest zawsze regulaminowa. Uznaniowe są tylko nagrody

Nagroda pieniężna nazywana jest także premią uznaniową. :)

Powrót