Czy mogę podnieść zarzut przedawnienia roszczenia?

• Autor wątku Autor wątku xmex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xmex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

W 2001 roku wziąłem kredyt na studia, niestety wpadłem w wir różnych nieszczęść i nie spłaciłem tego. W 2005 roku bank sprzedał dług firmie Ultimo.

Dzisiaj odebrałem list polecony od komornika.

Strona pierwsza:

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

Strona druga:

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

Czy ja mogę złożyć podanie do sądu o przeterminowanym długu?

Bardzo dziekuję za zainteresowanie sprawą.
Pozdrawiam

Zarzut przedawnienia należało podnieść w toku postępowania sądowego. Na pewno zostałeś pouczony o możliwości wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty. Teraz niestety jest już za późno.

witam i prosze o krotka odpowiedz. w 2001r uzyskałem kredyt w banku. tak sie stało ze przestałem spłacac zaciagniety kredyt. w 2006r dostałem od komornika pismo z zajeciem wynagrodzenia. zciagnieto mi ok 1000zł. straciłem prace itd. w 2007r dostałem pismo od komornika o umorzeniu sprawy i tytuł wykonawczy zwrócono do wierzyciela. mineło już trzy lata od momentu umorzenia egzekucji.
pytanie. czy po takim okresie przysługuje mi zarzut przedawnienia.
z góry dziękuje za pomoc

W tym przypadku roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu przedawnia sie z upływem lat 10 pod warunkiem, że nie nastąpi żadne zdarzenie przerywające bieg przedawnienia. Zgodnie z art. 123 KC

Przepis prawny:
Bieg przedawnienia przerywa się:
1) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;
2) przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje,
3) przez wszczęcie mediacji.

W omawianym przypadku miała miejsce egzekucja, która przerwała bieg przedawnienia, natomiast po każdym przerwaniu termin przedawnienia biegnie na nowo.

Z tym zastrzeżeniem, że nadal dyskusyjny jest okres przedawnienia dla BTE: 3, czy 10 lat.

Powrót