Czy mogę się legalnie posługiwać dowodem?

• Autor wątku Autor wątku dyruj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dyruj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dostałem wyrok skazujący na pozbawienie wolności podczas gdy pracowałem we Szwajcarii, wspólnie z adwokatem będziemy starać się o dozór elektroniczny. Ponieważ nie było mnie na rozprawie, zastanawiam się czy do momentu gdy wrócę do Polski mogę się posługiwać legalnie dowodem osobistym? Szwajcaria jest poza UE i nie wiem jakie będą tego konsekwencje

Tak, możesz posługiwać się dowodem. Osoby skazane nie mają zakazu używania swojego dowodu osobistego.

Nie o to pytałeś? To nie używaj skrótów myślowych.

A co ma Twoja karalnos do poslugiwania sie dowodem osobistym?

Racja, nie chodzi mi o samo posługiwanie się w sensie dosłownym jak chyba sugerujecie, bardziej o konsekwencje. Jeśli policja mnie zatrzyma każe się wylegitymować to kończę na komendzie czy nic się nie dzieje?

dyruj,

Jak bedziesz poszukiwany, to czy masz dowod osobisty czy paszport czy inny dokument ze zdjeciem to i tak bedziesz zatrzymany. Twoj dokument nie ma wtedy znaczenia. Tak naprawde to nie rozumiem Twojego pytania a adwokat niech wybierze sie do Sadu i sprawdzi czy nie jestes poszukiwany. Kazdy adwokat ma taka mozliwosc.

dyruj napisał:
Dostałem wyrok skazujący na pozbawienie wolności podczas gdy pracowałem we Szwajcarii,...

natychmiast zrzeknij się obywatelstwa polskiego
i przyjmij szwajcarskie
Szwajcaria nie wydaje swoich obywateli
Adwokat będzie cię chciał wydoić z kasy i tyle.
Jak wrócisz do Polski natychmiast idziesz do więzienia, a mogą dodać ci kolejny wyrok za ukrywanie się w Szwajcarii.

No w końcu mądre odpowiedzi. Szczerze mówiąc myślałem o tym, ale jestem od 4 lat w Szwajcarii, a wymagane jest 5 do możliwości uzyskania obywatelstwa. Jeśli jestem poszukiwany to nawet jeśli odczekam rok, to po wylegitymowaniu mnie deportują. Lub nie? Bo przecież Szwajcaria podobnie jak Anglia jest poza prawami Unii. Dlatego właśnie pytam...Czy mają mnie prawo ściągnąć do Polski mimo że Szwajcaria jest niezależna od Unii

Po pierwsze:
ENA funkcjonuje we wszystkich krajach Unii Europejskiej oraz w tych krajach które do Unii nie należą, lecz podpisały Decyzję Ramową, takie jak Islandia, Szwajcaria czy Norwegia.

Po drugie:
Przy staraniu sie o obywatelstwo danego kraju bardzo czesto trzeba przedstawic zaswiadczenie o niekaralnosci z kraju, ktorego abywatelstwo posiadasz.

Po trzecie:
Skoro przebywasz na stale w Szwajcarii, to mozesz starac sie o wykonanie kary pozbawienia wolnosci w Szwajcarii. Porozmawiaj o tym z adwokatem.

Po czwarte:
Ukrywanie sie nie ma sensu, bo ENA jest bezterminowy i w koncu gdzies Cie zlapia. A jesli jestes legalnie w Szwajcarii, to moze byc kwestia czasu.

Powrót