Czy mogę się starać o obywatelstwo niemieckie???????????

• Autor wątku Autor wątku emilios
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emilios

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich.Mam pytanie.Ojciec mojej matki urodził sie w Kartuzach w 1920r.Jego rodzice czyli moi pradziadkowie byli niemcami.Jedyne dokumenty jakie posiadam to akt urodzenia i akt zgonu mojego dziadka.Akt urodzenia jest orginalny w jezyku niemieckim. Moja mama nigdy sie nie starała o obywatelstwo.Chciałbym złozyc wniosek na otrzymanie pochodzenia i pytam czy te dokumenty mi wystrarczą?Niemam pojęcia czy dziadek miał obywatelstwo po swoim ojcu,posiadam jednak jego ksiązeczkę wojskową(polską)w której jest adnotacja ze w 1942r.byl w armii niemieckiej.1945 dostał sie do niewoli Armii Czerwonej.Mieszkam w Kolonii mam żonę Niemkę,a proszę o odpowiedz co mam w tej sytuacji zrobić czy moge złożyc podanie o obywatelstwo Niemieckie???

emilios napisał:
Witam wszystkich.Mam pytanie.Ojciec mojej matki urodził sie w Kartuzach w 1920r.Jego rodzice czyli moi pradziadkowie byli niemcami.Jedyne dokumenty jakie posiadam to akt urodzenia i akt zgonu mojego dziadka .Akt urodzenia jest orginalny w jezyku niemieckim. Moja mama nigdy sie nie starała o obywatelstwo.Chciałbym złozyc wniosek na otrzymanie pochodzenia i pytam czy te dokumenty mi wystrarczą?Niemam pojęcia czy dziadek miał obywatelstwo po swoim ojcu,posiadam jednak jego ksiązeczkę wojskową(polską)w której jest adnotacja ze w 1942r.byl w armii niemieckiej.1945 dostał sie do niewoli Armii Czerwonej.Mieszkam w Kolonii mam żonę Niemkę,wiem że tu gdzie mieszkam mógł bym złożyć stosowne dokumenty(jak mógł bym) proszę o odpowiedz co mam w tej sytuacji zrobić czy moge złożyc podanie o obywatelstwo Niemieckie???
jakie wnioski i gdzie?

proponuje przeczytac 2 przyklejone tematy:
- warunki uzyskania obywatelstwa
- przydatne adresy i telefony w polsce i niemczech

informacje tam zawarte powinny pomoc

Powrót