Czy mogę skutecznie założyć sprawę cywilną?

• Autor wątku Autor wątku jex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Pewien człowiek pożyczył ode mnie sprzęt budowlany. Spisałem z nim umowę. Człowiek ten nie oddał mi sprzętu i ślad po nim zaginął (policja okazała się bezradna). Chciałbym uniknąć sytuacji, że sprawa się przedawni, w związku z tym chciałbym założyć temu człowiekowi sprawę cywilną.
Moje pytanie, czy mogę wytoczyć sprawę i uzyskać nakaz zapłaty (zadośćuczynienia), jeżeli miejsce pobytu pozwanego nie jest aktualnie znane? Znane jest natomiast miejsce jego zameldowania.

Tak. Regulują to m. inn. poniższe przepisy :
Przepis prawny:
Art. 143. Jeżeli stronie, której miejsce pobytu nie jest znane, ma być doręczony pozew lub inne pismo procesowe wywołujące potrzebę podjęcia obrony jej praw, doręczenie może do chwili zgłoszenia się strony albo jej przedstawiciela lub pełnomocnika nastąpić tylko do rąk kuratora ustanowionego na wniosek osoby zainteresowanej przez sąd orzekający.

Art. 144.§ 1. Przewodniczący ustanowi kuratora, jeżeli wnioskodawca uprawdopodobni, że miejsce pobytu strony nie jest znane. (...)

W tym przypadku z uprawdopodobnieniem nie będzie problemu.

Czy w tej sprawie można założyć pozew przez EPU?

Idąc dalej. W wypadku gdyby sąd wydał nakaz zapłaty, to czy ze względu na to, że nie można tego nakazu doręczyć pozwanemu, sąd uchyli nakaz? Czy nakaz będzie obowiązywał?

Ten wypadek reguluje poniższy przepis :
Przepis prawny:
art. 50534 § 1. W przypadkach wskazanych w art. 5021 § 1 i 2 sąd z urzędu uchyla nakaz zapłaty i przekazuje sprawę do sądu według właściwości ogólnej, chyba że powód w wyznaczonym terminie usunie przeszkodę w doręczeniu nakazu zapłaty.

Rozumiem, tak będzie w przypadku postępowania elektronicznego.
Chodzi mi jednak o postępowanie "nieelektroniczne". Co stanie się z nakazem zapłaty jeżeli nie będzie znane miejsce pobytu pozwanego, po wyroku, który zapadnie w sądzie ogólnym?

jex napisał:
Co stanie się z nakazem zapłaty jeżeli nie będzie znane miejsce pobytu pozwanego, po wyroku, który zapadnie w sądzie ogólnym?
Nie może coś się stać z czymś co nie istnieje :D

Powrót