Czy mogę sprzedać czas poświęcony na przygotowanie materiału?

• Autor wątku Autor wątku sirpiotr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sirpiotr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam taki problem. Czy mogę sprzedać czas poświęcony na zebranie darmowych programów, które zbierałem przez dłuższy okres czasu, podzieliłem na kategorie, uporządkowałem, złożyłem przejrzysty interfejs aby łatwo dostać się do każdego programu? Czy moę sprzedać taki czas? Czy jest to legalne?? programy są za free ogólnodostępne w internecie, dołanczane do płytek z gazetami. Ja tylko je zebrałem i nie chcem za nie pieniędzy, tylko od kupującego chcem zwrot poniesionych kosztów za poświęcony czas w przygotowanie takiego materiału oraz nagraną płyte z tymi programami. Czy moę zrobić coś takiego?? Czy jest to legalne? Czy wtedy może ktoś mi zarzucić, że sprzedaje program darmowy?? Na innym forum nie dostałem odpowiedzi na moje pytanie.

Ps. ktoś mi odpisał, że muszę mieć firmę i wystawić paragon aby świadczyło to o legalności zakupionej płyty ode mnie?? Nie rozumiem tego. czy muszę dawać paragon do stworzonej przeze mnie płyty??

To zalezy od licencji poszczególnych programów.

Pierwsza płyta byłaby z oprogramowaniem z licencją GNU - Powszechna Licencja Publiczna (np GIMP itp). A druga z programami freewarowymi ogólnodostępnymi w internecie i na płytkach dołączanych (np. serwis GameTop.com).

Z gpl'em nie ma problemu.

freeware - to kategoria bardzo szeroka i licencje bardzo różnorodne.

GPL zezwala na sprzedaż programów za cenę jaką chcesz. Ale musisz pamiętać, że jeśli sprzedajesz wersje binarne, na życzenie użytkownika będziesz musiał mu udostępnić wersję źródłową. Lepiej od razu obydwie wersje dać. Licencje freeware w przeciwieństwie do GPL są konstruowane w taki sposób żeby użytkownik dostał oprogramowanie za darmo. Tak jak kolega pisał freeware to są licencje różnorodne, ale w większości pobieranie jakiekolwiek opłaty będzie niedozwolone.

ok, rozumiem, że lepiej odpuścić sobie wersje free. Wracając do GPL, napotkałem się z taką wiadomością

"Od 1 września wszyscy sprzedawcy gier, programów, systemów ( w tym także na licencji GNU/GPL ) zobowiązani są dołączać paragon fiskalny, który jest potwierdzeniem legalności źródła. Ci którzy tego nie robią, sprzedają nielegalnie a tym samym dopuszczają się przestępstwa gospodarczego. (Rozporządzenie Ministra Finansów z 28 marca 2006 r. w sprawie kas rejestrujących (Dz.U. nr 51, poz. 375 ze zm., § 4 pkt 5 lit. a)"

Czy powyższy cytat jest prawdziwy, czy do sprzedanej płyty muszę dołączyć paragon?

Nie posiadam firmy więc nie mogę wydać paragonu. Jeśli będę sprzedawać takie płyty to będę oszutem? i będę miał późniejszee z tego powodu nieprzyjemności??

Tak, bedziesz oszustem podatkowym.

Do takiej sprzedazy konieczna jest dzialalnosc gospodarcza.

ok, dzięki za pomoc. Dziwny ten kraj.

Powrót