Czy mogę starać się o odszkodowanie ???

• Autor wątku Autor wątku pytampl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytampl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, pewna osoba na Youtube naruszyła moje prawa autorskie. to znaczy : 1.Skopiowała mój film z moją osobą 2. Umieściła to na swoim kanale bez mojej zgody !!!.3.Film obraża moją osobę bo jego treść została całkowicie zmieniona przez tą osobę by mi ubliżyć. I teraz tak, wiem że to jest przestępstwo ścigane z prokuratury znam paragrafy ale mam 3 pytania :1.Ile czasu zajmie prokuraturze ustalenie miejsca zamieszkania takiej osoby by doprowadzić ją pod sąd ??? 2.Jakiej kwoty pieniężnej mogę żądać od tej osoby w formie zadość-uczynienia (np.6000zł.???) jeżeli wógóle mogę ??? 3.Czy jako ofiara przestępstwa potrzebuję adwokata ?? czy wszystkim w mojej sprawie zajmie się prokurator ?

Z góry dziękuję za pomoc ;)

Bardzo proszę o pomoc ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
pytampl napisał:
1.Ile czasu zajmie prokuraturze ustalenie miejsca zamieszkania takiej osoby by doprowadzić ją pod sąd ???
Pytanie wyłącznie do prokuratury. Może być szybko, długo albo i wcale - w zależności od okoliczności.
Jakiej kwoty pieniężnej mogę żądać od tej osoby w formie zadość-uczynienia (np.6000zł.???) jeżeli w ogóle mogę ???
Adekwatnych do zakresu naruszeń.
Czy jako ofiara przestępstwa potrzebuję adwokata ?? czy wszystkim w mojej sprawie zajmie się prokurator ?
przy sprawach karnych sprawy prowadzi prokurator, ale przy cywilnych wnioskuje już sam pokrzywdzony. Przy większej skali naruszenia warto wesprzeć się prawnikiem - znacznie zwiększają się szanse na pozytywne zakończenie spraw...

A tak ogólnie - nie jesteśmy wróżkami...

Piszesz o sprawach karnych, jednakże pamiętaj, że możesz składać również niezależnie pozwy cywilne. Jeśli sprawca jest nieznany możesz najpierw złożyć wniosek o ustalenie sprawy lub o poprowadzenie spraw z urzędu do czasu określenia sprawcy. I wtedy przydałby się również prawnik, aby odpowiednio przypilnować postępowań.

Proszę jeszcze o jedną odpowiedź. Kto ponosi koszty całego postępowania w tej sprawie(koszty sądowe i ewentualne inne) ??? Ja czy osoba która dokonała przestępstwa (naruszenie moich praw autorskich) ??? Rozumiem że ewentualnego adwokata stojącego po mojej stronie ja opłacam, tak ?

w ogólności przy sprawach z urzędu koszty ponosi Skarb Państwa, przy sprawach cywilnych przegrany...

PS I nie pisz kolorami - i tak wszyscy wiedzą o co się pytasz... ;)

Bardzo dziękuję za pomoc...Pozdrawiam ;)

Powrót