Czy mogę starać się o przedłużenie stażu?

• Autor wątku Autor wątku froide
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

froide

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Kończy mi się teraz staż w firmie. Obowiązkiem, żeby w ogóle dostać się na ten staż było konieczność zatrudnienia na jakiś okres po skończonym stażu. Ja byłam zatrudniona na 3 miesiące- pół etatu. I zastanawiam się czy można ubiegać się o przedłużenie stażu mimo tego zatrudnienia które było wymagane? Gadałam z wieloma osobami i wielu osobą staż przedłużano i czy to że odbywałam staż w firmie a nie w urzędzie dyskwalifikuje mnie?

froide napisał:
Ja byłam zatrudniona na 3 miesiące- pół etatu. I zastanawiam się czy można ubiegać się o przedłużenie stażu mimo tego zatrudnienia które było wymagane?
Staż może zostać przedłużony osobie bezrobotnej... o ile jeszcze trwa. Pani pisze, że już była zatrudniona, więc jak mam rozumieć aktualnie Pani status i etap realizacji tego stażu? Dobiegł on już końca czy jeszcze trwa? Jest Pani jeszcze osobą bezrobotną czy już zatrudnioną po stażu?
Doprecyzowanie przez Panią ww. informacji jest niezbędne, aby w ogóle móc "podejść" do tematu.

Teraz pracuje, ale tylko wyłącznie dlatego że TRZEBA bo inaczej staż w ogóle nie byłby mi przyznany, gdyby pracodawca odmówił tego minimum zatrudnienia, staż w ogóle nie doszedłby do skutku. Mimo to że pracuje 3 miesiące to urząd pracy ma to wszystko w papierach, i wie że po tych określonych 3 miesiącach kończę.
Pytałam się kiedyś pani z PUP-u to powiedziała mi, że generalnie bym mogła ale będzie ciężko z pieniędzmi no i dobrze by było zmienić opiekuna stażu. Ale nie wiem, bo każdy mówi coś innego..

Skoro nie jest Pani obecnie zarejestrowana w PUP jako bezrobotna, to nikt Pani ostatecznie nie odpowie czy zostanie Pani skierowana na ponowny staż (proszę nie mylić tego z przedłużeniem), ponieważ takie decyzje zapadają w PUP w oparciu o indywidualną sytuację bezrobotnego na rynku pracy. Przede wszystkim nie wiadomo jaki otrzyma Pani profil pomocy, gdy się już Pani ponownie zarejestruje w PUP, a co jest kluczowe przy kierowaniu do danej formy aktywizacji.

Zakładając, że spełni Pani po drodze wszystkie warunki formalne (ponowna rejestracja w PUP i ustalenie profilu) na pewno musi zostać zmienione stanowisko pracy i zakres czynności, ponieważ nie wolno ponownie odbywać stażu u tego samego organizatora na tym samym stanowisku pracy.
Stan środków finansowych pozwalających na sfinansowanie stażu oraz pozostałe - szczegółowe warunki jego organizacji u organizatora ocenić może tylko Pani PUP. Niestety, na forum internetowym nikt nie jest w stanie ostatecznie orzec o Pani szansach, bo tak naprawdę nikt nie zna Pani indywidualnej sytuacji na rynku pracy. Proszę w tej sprawie konsultować się ze swoim PUP po zarejestrowaniu się.

Powrót