Czy mogę tak nazwać przyszłą firmę - znak towarowy innej firmy.

• Autor wątku Autor wątku koko_szanel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koko_szanel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Jeśli umieściłam temat w niewłaściwym dziale - z góry przepraszam Prosiłabym o rozwianie moich wątpliwości. Dotyczą one możliwości użycia przez mnie w nazwie przyszłej firmy słów "centrum zapoznawcze". W bazie Urzędu Patentowego znalazłam dwa przypadki, gdzie firmy działające w tej samej branży, w której ja zamierzam działać, zastrzegły znak towarowy słowno - graficzny z użyciem kombinacji powyższych słów - 1) nazwa: xxxnazwa.pl CENTRUM ZAPOZNAWCZE,
numer zgłoszenia 285132,
klasyfikacja nicejska 41 45,
klasyfikacja wiedeńska 020702 270501 290112, oraz

2)nazwa YYY CENTRUM ZAPOZNAWCZE,
numer zgłoszenia 288691,
numer prawa wyłącznego 189009,
klasyfikacja nicejska 16 45,
klasyfikacja wiedeńska 020702 270501 290112.

Na stronie internetowej drugiego wymienionego podmiotu znalazłam także
informację, iż posiada on chroniony znak towarowy "centrum zapoznawcze"
(bez wyrazu YYY). Czy mogę w nazwie swojej firmy posłużyć się
kombinacją wyrazów "centrum zapoznawcze"? Cała nazwa mojej firmy brzmi w
zamierzeniu Centrum Zapoznawcze ZZZ. Dodam także, iż zamierzam
prowadzić podobną działalności co wyżej wymienione podmioty -
działalność pośrednictwa matrymonialnego. Czy to, że drugi podmiot ma prawa wyłączne do znaku YYY CENTRUM ZAPOZNAWCZE oznacza, że nie mogę użyć słów centrum i zapoznawcze w nazwie mojego biura matrymonialnego.

Korzystając z okazji - w bazie UP istnieją także zarejestrowane znaki towarowe z użyciem słowa ZZZ, którym to chcę nazwać swoją przyszłą firmę. Rozumiem, że jeśli nie ma firmy z tym zastrzeżonym znakiem, która działałaby w branży usług matrymonialnych mogę tę wyraz użyć jako nazwy swojej biura - dodam, iż jest to wyraz pospolity nie jakaś wymyślna nazwa.

Serdecznie proszę o odpowiedź na moją wątpliwość. Przeanalizowałam odpowiednie akty prawne, niestety - chyba są za bardzo niejasne jakie dla mnie, gdyż nie uzyskałam w nich odpowiedzi na moje wątpliwości.

Bardzo proszę o odpowiedź.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
koko_szanel napisał:
Przeanalizowałam odpowiednie akty prawne, niestety - chyba są za bardzo niejasne jakie dla mnie, gdyż nie uzyskałam w nich odpowiedzi na moje wątpliwości.
Bo czasami po prostu nie ma jednoznacznej odpowiedzi - i nawet sąd w takich przypadkach miewa duży problem z rozstrzygnięciem.

Ttu występuje problem podobieństwa znaków. A USTAWA z dnia 30 czerwca 2000 r. "Prawo własności przemysłowej" mówi wyraźnie o znakach takich samych jak i podobnych w stosunku do zastrzeżonego znaku towarowego. No, i musisz sobie sam odpowiedzieć, czy twoja nazwa (pełna) byłaby na tyle różna w zapisie i w brzmieniu od zarejestrowanej (bądź używanej), aby nie wprowadzać potencjalnego klienta w błąd w stosunku to tożsamości przedsiębiorstwa.

I nikt za ciebie tego nie zrobi, gdyż to ty w razie konfliktu musisz być przygotowany na sytuację, że będziesz zmuszony bronić tezy, że nazwa nie wprowadza w błąd.

Powrót