Czy mogę ubiegać się o zaisedzenie? Proszę o pomoc!

• Autor wątku Autor wątku Izabela444
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Izabela444

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam! Mieszkam na nieruchomości od 50 lat (z małymi przerwami), ale zawsze miałam to miejsce wpisane we wszystkich papierach jako miejsce stalego meldunku. Po śmierci ojca w 1998 roku działka przypadła w spadku po 50% mnie i mojej siostrze. Ona mieszka w innej miejscowosci i nie korzystala do tej pory z naszej wspolnej nieruchomosci, jak rowniez nie placila za nia podatkow. To ja przez caly czas ponosilam pelne koszta. Wnioslam do sadu pozew o wyjscie ze wspolwlasnosci, poniewaz siostra od dluzszego czasu blokuje mi wszelkie inicjatywy od budowy domu poczawszy, na wycinkach drzew skonczywszy. Chcialam jej zaplacic za jej czesc, ale chce tak ogromnej sumy, ze nie jestem w stanie zdobyc takich pieniedzy. Jakie mam szanse na zasiedzenie? Czytałam o tej dobrej i złej woli, ale nie bardzo to rozumiem....
Proszę o jakakolwiek podpowiedź.

O zasiedzenie możesz się starać po 30 latach samoistnego posiadania, czyli zapewne, licząc od roku 1998 - zakładając, ze ojciec tez tam mieszkał aż do śmierci - w roku 2028. Dodatkowo pozew o wyjście ze współwłasności prawdopodobnie przerwał bieg zasiedzenia (choć tego nie jestem pewna). Moim zdaniem nie masz innego wyjścia niż spłata siostry lub sprzedaż nieruchomości i podział uzyskanej kwoty.

Zasiedzenie w dobrej wierze ma miejsce gdy posiadacz samoistny pozostaje w błędnym ale uzasadnionym okolicznościami przeświadczeniu, że przysługuje mu prawo własności.
Twoją sytuację raczej trudno byłoby podciągnąć pod zasiedzenie w dobrej wierze, a już zupełnie uniemożliwia to wniesienie pozwu o zniesienie współwłasności. Wnosząc taki pozew przyznałaś sie, że masz świadomość, że nie jesteś jedynym właścicielem nieruchomości.
Czyli zasiedzenie w dobrej wierze odpada

Jeśli chodzi o przerwanie biegu zasiedzenia, to stosuje sie przepisy o przedawnieniu roszczeńa co za tym idzie art. 123 KC
czyli bieg zasiedzenia przerywa:
1. każda czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczeń
2. przez uznanie roszczenia przez osobę przeciwko której roszczenie przysługuje
3. przez wszczęcie mediacji.
Wygląda więc na to, że pozew przerwał zasiedzenie.

Powrót