Czy mogę ubiegać się o zatarcie skazania ?

• Autor wątku Autor wątku ukarany86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ukarany86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Bylem karany z art 158 kk paragraf 1 za bójkę w roku 2006 wyrokiem 6 miesięcy w zawieszeniu na 3lata, w lipcu rozpocząłem kare ograniczenia wolności ( prace publiczne ), która ukończyłem w styczniu/lutym 2007. Dodam, ze w tym czasie(do dziś) nie było ze mną żadnych problemów (żadnych innych kar/wyroków), kare wykonałem w terminie i w całości. Chciałbym wiedzieć do kiedy będę widniał w krk jako karany i kiedy się to wymażę ? oraz Czy mogę już wysłać wniosek z prośbą o zatarcie ? Jeśli napisze wniosek to co najlepiej podać w uzasadnieniu ? Z góry dziękuję za pomoc.

Karą byłą kara w zawieszeniu czy bez? Bo podajesz w tej kwestii sprzeczne informacje.

Czyli karę ograniczenia wolności odbywałeś w innej sprawie, tak? To było skazanie wcześniejsze, czy późniejsze od tego, o którym tu mówimy?

nie ! tu chodzi o 1 sprawe nigdy nie bylem karany za nic innego !!! byla bojka mam 6 miesiecy na 3 lata w zawieszeniu (poddalem sie dobrowolnie karze i odbylem prace spoleczne) chodzi mi tylko o to czy moge juz pisac o wymazanie skazania ??

W takim razie wychodzi na to że po uprawomocnieniu się wyroku zarządzono karę do wykonania? Bo jeśli nie, to dlaczego ją wykonywałeś (te prace społeczne). Czy była to kara ograniczenia wolności czy pozbawienia wolności?

pozbawienia wolnosci w zawieszeniu 6 miesiecy na 3 lata, przepraszam za blad w 1 poscie.

Jeśli kara była kara w zawieszeniu, której wykonania później nie zarządzono to zatarcie skazania nastąpi w terminie wskazanym w art. 76 kodeksu karnego.

6 miesiecy i nastepuje zatarcie z mocy prawa

Zatarcie nastapi po uplywie 3 lat (okres proby) plus okres 6 miesiecy.

Powrót