Czy mogę umieścic zdjęcia prac cudzego autorstwa?

• Autor wątku Autor wątku grzes3XL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzes3XL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich. Moim marzeniem jest wydac swój album. Miałby on zawierac zdjęcia graffiti z ulic mojego miasta. Pytanie jest następujące: czy muszę miec zgodę autorów prac<graffiti> na zamieszczenie takowych zdjęc czy wystarczy np podac kto jest ich autorem? Co w przypadku gdy dana praca nie jest podpisana i nie znam autora. Proszę o pomoc. Z góry dziekuje.

Art. 33. Wolno rozpowszechniać: 1) utwory wystawione na stałe na ogólnie dostępnych drogach, ulicach, placach lub w ogrodach, jednakże nie do tego samego użytku, 2) utwory wystawione w publicznie dostępnych zbiorach, takich jak muzea, galerie, sale wystawowe, lecz tylko w katalogach i w wydawnictwach
publikowanych dla promocji tych utworów, a także w sprawozdaniach o aktualnych wydarzeniach w prasie i telewizji, jednakże w granicach uzasadnionych celem informacji, 3) w encyklopediach i atlasach - opublikowane utwory plastyczne i fotograficzne, o ile nawiązanie porozumienia z twórcą celem uzyskania jego zezwolenia napotyka trudne do przezwyciężenia przeszkody. Twórcy przysługuje wówczas prawo do wynagrodzenia.

Jeżeli więc album ten miałby promowac graffiti jako sztukę XXI wieku mogę zamieścic zdjecia prac bez zgody autora gdyż prace te na codzień i tak są dostępne w miejscach publicznych, tak? Mam jeszcze jedno małe pytanie czy fakt że twórcy przysługuje wynagrodzenie dotyczy sie wszystkich 3 sytuacji które Pan/Pani wymienił/a czy tylko publikacji w encyklopediach i atlaach?

Dzięki wielkie! Pozdrawiam

Powrót