Czy mogę używać plakatów filmowych/okładek gier w aplikacji do katalogowania?

• Autor wątku Autor wątku Ziomek64
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Ziomek64

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Robię hobbystycznie aplikację, w której użytkownicy katalogują obejrzane filmy, seriale i gry — coś jak elektroniczna biblioteczka/lista własnych zbiorów. Oprócz samego katalogowania, użytkownicy mieliby możliwość oceniania pozycji, pisania recenzji i dyskutowania o nich z innymi. Nie jest to projekt na mój prywatny użytek — aplikacja będzie publicznie dostępna w internecie, z możliwością rejestracji dla dowolnej osoby. Nie planuję na niej zarabiać, ale to nie zmienia faktu, że nie jest to użytek osobisty ani ograniczony do wąskiego grona znajomych — będzie dostępna dla wszystkich.

Przy każdej pozycji chciałbym pokazywać jej okładkę/plakat, żeby łatwiej było ją rozpoznać na liście oraz w kontekście ocen i recenzji. Więc cel samych okładek jest tylko w celach łatwego rozejrzenia się przez użytkowników.

Okładki chcę pobierać z zewnętrznej, ogólnodostępnej bazy danych o filmach (rodzaj internetowego katalogu filmów, z którego korzysta wielu twórców podobnych aplikacji). W regulaminie tej bazy jest zapis, że udostępniają mi dane (tytuły, opisy itp.), ale same obrazy — jak zaznaczają — nie są objęte tą zgodą, i to ja mam się martwić o prawa do nich, jeśli chcę ich używać.

Mam świadomość, że formalnie oznaczałoby to konieczność zdobycia zgody od każdego studia filmowego, wydawcy gier czy innego posiadacza praw z osobna. Przy katalogu obejmującym tysiące pozycji z całego świata jest to w praktyce niewykonalne logistycznie — nawet przy założeniu, że dysponowałbym odpowiednim budżetem, nie ma realnej ścieżki do skontaktowania się i wynegocjowania indywidualnych umów z tak dużą liczbą podmiotów.

Pytania:

1. Czy mimo braku takiej zgody mogę legalnie pokazywać te okładki w publicznie dostępnej aplikacji, skoro służą tylko do rozpoznania pozycji na liście oraz w sekcjach ocen/recenzji (jak w sklepie internetowym czy serwisach recenzenckich), a nie do niczego więcej?
  2. Czy skoro to nie jest ani użytek prywatny (bo aplikacja jest publiczna), ani działalność komercyjna (bo nie zarabiam) — to w jakiej w ogóle kategorii prawnej się to mieści?
  3. Czy obecność funkcji recenzji/ocen zmienia coś w ocenie prawnej wykorzystania okładek (np. w kontekście prawa cytatu przy recenzjach)?
  4. Jak w takim razie w praktyce działają podobne, znane serwisy (katalogi filmów/gier z okładkami, recenzjami) — czy one w ogóle mają zgody od wszystkich posiadaczy praw, czy opierają się na czymś innym?
  5. Jak duże jest w praktyce ryzyko, że ktoś (np. wytwórnia filmowa) miałby mi to zgłosić jako naruszenie, przy niewielkiej, hobbystycznej, ale publicznej aplikacji?

Będę wdzięczny za wskazanie, jak to wygląda w polskim prawie, najlepiej z odniesieniem do konkretnych przepisów.

1. Sama niekomercyjność aplikacji nie daje prawa do używania plakatów. - Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych Art. 23. 1. - https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU19940240083
2. Jeśli plakat jest utworem chronionym, jego skopiowanie do aplikacji i publiczne udostępnienie może wchodzić w zakres wyłącznych praw twórcy. Prawo obejmuje korzystanie z utworu i rozporządzanie nim, a przepisy wskazują m.in. cyfrowe zwielokrotnianie oraz publiczne udostępnianie w internecie jako odrębne pola eksploatacji - Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych Art. 17.
3. Cytat może być dopuszczalny w samodzielnym utworze, np. w zakresie uzasadnionym analizą krytyczną, wyjaśnianiem lub polemiką. Samo pokazanie plakatu dla łatwiejszego rozpoznania pozycji nie przesądza, że spełnione są te warunki. - Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych Art. 34. i Art. 35
4,5. Nie da się ustalić, czy podobne serwisy mają licencje, korzystają z innych podstaw prawnych, czy też podejmują ryzyko. Sama obecność plakatów w innych serwisach nie dowodzi, że możesz ich używać. Nie da się też wiarygodnie oszacować prawdopodobieństwa zgłoszenia przez konkretnego uprawnionego. Jeśli dojdzie do naruszenia, uprawniony może żądać m.in. zaniechania, usunięcia skutków naruszenia i naprawienia szkody, a także wydania uzyskanych korzyści. - Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych Art. 79. 1.

Powrót