czy mogę wezwać policję

• Autor wątku Autor wątku Drumbum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Drumbum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Pracuję w szkole. Co roku zbieram od uczniów pieniądze na podręczniki i kupuję a po 18% zniżce. W zamian za to dostaję od wydawnictwa gratisowe książki do nauki, zazwyczaj komplet dla nauczyciela. Wszystkie wydawnictwa dają gratisy, więc wybór podręczników nie jest podyktowany względami materialnymi, korzystają na tym wszyscy. Wydawnictwo ma nakaz wysłania tych gratisowych książek na adres szkoły, z tym, że na moje nazwisko. Niestety, gdy książki przyjdą, panie z administracji rozpakowują paczkę i przekazują książki, bez mojej zgody do biblioteki. Dyrekcja toleruje ten proceder. W rezultacie korespondencja adresowana na moje nazwisko jest otwierana przez osoby trzecie, a ich zawartość zabierana. Czy to jest działanie zgodne z prawem? jak, nie, to czy taka paczka zostanie otwarta przez panie z administracji, to czy mogę wezwać policje? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Miałam dokładnie taką samą sytuacje, z tym że pani w sekretariacie usilnie twierdziła, ze na paczce (otwartej juz kiedy zorientowałam się, ze paczka dotarła) był tylko adres szkoły bez mojego nazwiska, p. dyrektor potwierdziła jej wersję. Dzwoniąc do wydawnictwa dowiedziałam się, ze paczka była kierowana imiennie do mnie i była przeznaczona tylko dla mnie. Zeby jeszcze bardziej ponieść mi ciścnienie dyrektorka stwierdziła, ze mogę te książki wypozyczyć z biblioteki, jesli żaden uczeń ich nie bedzie potrzebował:mad:. Nie pozostaje mi nic innego jak wypożyczyć lub kupić komplet podręczników, ćwiczę, altasów ( do trzech klas liceum, na dwa różne poziomy - podstawowy i rozszerzony) do tego rozkłady nauczania, płyty dvd z filmami....., wszystko około 800 zł. Bosko. Umówiłam sie z wydawnictwem, ze następnym razem wyślą książki do mnie do domu - w ramach wyjątku, żeby uniknąc zagarnięcia ich przez, o zgrozo, szkołe.
A co do wzywania policji, tez mi to przeszło przez myśl, ale to tak jakbym sama sie wyrzuciła z pracy.

Dziękuję za odpowiedź. To smutne, że takie bezprawie dzieje się w szkole.

Powrót