CZY MOGE WZIAC ROZWOD Z NIEMKA W POLSCE

• Autor wątku Autor wątku cypis14
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cypis14

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Piec lat temu zawarłem związek małżeński w Niemczech z kobieta która posiada obywatelstwo Niemieckie od 19 lat.Nasze małżeństwo rozpada sie z powodu alkoholizmu zony ( są na to dokumenty).Od roku staram sie przeprowadzić rozwód na terenie Niemiec bezskutecznie gdyż zona szantażem lub braniem na litość odkłada te sprawy.Ponieważ mieszkamy jeszcze razem nie mogę swobodnie korzystać z porad prawniczych. Mamy również zasadzona separacje.Chciałbym sie dowiedzieć czy mogę przeprowadzić ten rozwód w Polsce, jeśli tak to jakie i gdzie dokumenty mam złożyć.Dodaje ze zona również urodziła sie w Polsce, oraz nie posiadamy wspólnych dzieci. Czy do takiej sprawy powinienem wziąć adwokata i ile by to wszystko razem mnie kosztowało.
Z góry dziękuje za pomoc

witam

zgodnie z art.18 ustawy - prawo prywatne międzynarodowe - dla rozwodu lub separacji właściwe jest wspólne prawo ojczyste małżonków z chwili wystąpienia z żądaniem rozwodu lub separacji; w braku wspólnego prawa ojczystego małżonków, właściwe jest prawo państwa, w którym oboje małżonkowie mają miejsce zamieszkania, a gdy małżonkowie nie mają miejsca zamieszkania w tym samym państwie, właściwe jest prawo polskie; czyli jeżeli oboje jesteście np. Niemcami jako obywatele, to prawo niemieckie; jeżeli nie, ale mieszkacie w Niemczech - to prawo niemieckie; jeżeli macie inne narodowości a nadto oddzielne miejsca zamieszkania, przy czym jedno z was mieszka w polsce - to wtedy prawo polskie;
jednocześnie masz przepis art.1100kpc - dotyczy jurysdykcji sądów (to wyżej dotyczyło prawa stosowanego w sprawie, nawet przed sądem w innym państwie) - do jurysdykcji krajowej należą sprawy małżeńskie, jeżeli choćby jedno z małżonków ma obywatelstwo polskie lub, nie posiadając żadnego obywatelstwa, ma miejsce zamieszkania w Polsce;
według mnie by móc tu przeprowadzić rozwód, musisz mieć obywatelstwo polskie i tu mieszkać - wtedy stosuje się prawo polskie i właściwe są sądy polskie - pozew wytaczasz przed sąd okręgowy swego miejsca zamieszkania w Polsce

pzdr
k

Jeżeli sprawa przed sądem w Niemczech jest w toku, to nie ma żadnej możliwości wytoczenia sprawy w Polsce.

Jeżeli sprawa nie jest jeszcze wszczęta w Niemczech, to żeby stwierdzić, czy można w Polsce, trzeba wiedzieć, gdzie małżonkowie mieszkają. Obywatelstwo jest tu bez większego znaczenia.

Krzysztofie: drobna uwaga; już jakiś czas jesteśmy w Unii Europejskiej :) , przepisy Kpc o jurysdykcji nie mają tu zastosowania.

[cytat="Nauzicaa"]Jeżeli sprawa przed sądem w Niemczech jest w toku, to nie ma żadnej możliwości wytoczenia sprawy w Polsce.

Jeżeli sprawa nie jest jeszcze wszczęta w Niemczech, to żeby stwierdzić, czy można w Polsce, trzeba wiedzieć, gdzie małżonkowie mieszkają. Obywatelstwo jest tu bez większego znaczenia.

Krzysztofie: drobna uwaga; już jakiś czas jesteśmy w Unii Europejskiej :) , przepisy Kpc o jurysdykcji nie mają tu zastosowania.[/cytat]

zgodzę się z Tobą jedynie wówczas, gdy wskażesz mi podstawę prawną swych twierdzeń - czyli umowę międzynarodową, na mocy której po myśli art.1096kpc, przepisy Części IV Kpc nie mają zastosowania - z całym szacunkiem, Ty twierdzisz odmiennie niż ja, ja wskazałem podstawę prawną, a Ty nie - zatem gdybyś mógł, byłbym wdzięczny; dzięki

pzdr
k

Krzysztofie, oto podstawa prawna - art. 249 Traktatu o Wspólnocie Europejskiej:
[cytat:3pnktmyc] art. 249
W celu wykonania swych zadań oraz na warunkach przewidzianych w niniejszym Traktacie, Parlament Europejski wspólnie z Radą, Rada i Komisja uchwalają rozporządzenia i dyrektywy, podejmują decyzje, wydają zalecenia i opinie.
Rozporządzenie ma zasięg ogólny. Wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
(...)[/cytat:3pnktmyc]

w związku z rozporządzeniem Rady (WE) Nr 2201/2003 z dnia 27 listopada 2003 r. dotyczące jurysdykcji oraz uznawania i wykonywania orzeczeń w sprawach małżeńskich oraz w sprawach dotyczących odpowiedzialności rodzicielskiej, uchylające Rozporządzenie (WE) Nr 1347/2000.

Podstawy nie podawałam we wcześniejszym poście, bo dla każdego prawnika zajmującego mpc jest oczywista, a dla pytającego zbędna.

[cytat="Nauzicaa"]Krzysztofie, oto podstawa prawna - art. 249 Traktatu o Wspólnocie Europejskiej:
[cytat:1ik8rfnt] art. 249
W celu wykonania swych zadań oraz na warunkach przewidzianych w niniejszym Traktacie, Parlament Europejski wspólnie z Radą, Rada i Komisja uchwalają rozporządzenia i dyrektywy, podejmują decyzje, wydają zalecenia i opinie.
Rozporządzenie ma zasięg ogólny. Wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
(...)[/cytat:1ik8rfnt]

w związku z rozporządzeniem Rady (WE) Nr 2201/2003 z dnia 27 listopada 2003 r. dotyczące jurysdykcji oraz uznawania i wykonywania orzeczeń w sprawach małżeńskich oraz w sprawach dotyczących odpowiedzialności rodzicielskiej, uchylające Rozporządzenie (WE) Nr 1347/2000.

Podstawy nie podawałam we wcześniejszym poście, bo dla każdego prawnika zajmującego mpc jest oczywista, a dla pytającego zbędna.[/cytat]

witam

jestem prawnikiem, ale nie zajmuję MPC, zatem podane przez ciebie rozporządzenie wydaje się stanowić odpowiedź na moje zapytanie - nie omieszkam sprawdzić treść ww. aktu; z prawa europejskiego zajmowałem się z jakieś 2 lata wspólnotowym prawem gospodarczym, więc kwestia wykonywania orzeczeń w sprawach małżeńskich jest mi obca

dzięki za udzielenie wyczerpującej odpowiedzi

pzdr
k

mpc moją pasją :)

Przy okazji zobacz rozporządzenia 44/2001 - dotyczy jurysdykcji w sprawach cywilnych i znajduje zastosowanie dużo częściej.

Pozdrowienia

Powrót