Czy mogę zamknąć niemieckie konto będąc w Polsce?

• Autor wątku Autor wątku maniusia1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniusia1

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Moja sytuacja jest taka:jak mogę zamknąć niemieckie konto nie mająć możliwośći wyjazdu do niemiec?Pracowałem w niemczech 3 miesiące zerwałem umowę ponieważ płacili mniej niż mówili i za wszystko odciągali miałem pieniądze na konto w Volksbanku.Czy jest możliwość żebym zamknął to konto a przed tym czy jest możliwość dostępu z internetu do tego konta gdyż wypłatę ostatnią przesłali mi dopiero teraz i jest to 250 euro i to jest dla mnie skandal i chciałbym wiedzieć za co i ile poodciągali tym razem.Proszę pomóżcie jak najszybciej.

Te 250 euro moze Pan wybrac w Polsce karta bankomatowa.Nie zamykalam co prawda konta bedac w innym kraju,ale mysle ze moglby Pan sprobowac po prostu pisemnie,wysylajac listy polecone,ale ja jesli czegos nie bylam ( i nie jestem)pewna ,zawsze robie dla siebie kopie tego co wysylam(dla siebie) i listem poleconym za podpisem.Jest w polsce dostepna taka karta telefoniczna na poczcie co nazywa sie TELEGROSIK,kosztuje 10 zlotych i mozna z niej z Polski na zagranice tez na stacjonarne numery rozmawiac ponad pol godziny(na komorki okolo 15 min) wiec moglby Pan z bankiem telefonicznie porozmawiac.Tyle co moglabym podpowiedziec.Zycze powodzenia.

Witam,

jesli chodzi o konto, mozna je zamknac na odleglosc, wszystko jednak zalezy od konkretnej umowy z bankiem. Jesli ma Pan dostep do konta online, to byloby latwiej. Bank moze miec problemy z tym, ze na koncie jest jakas niewielka suma i nie ma jak jej zaksiegowac ani wyplacic. Najlepiej zadzwonic do banku albo napisac i wszystko bedzie wyjasnione.

Pozdrawiam
Piotr Kozlowski
Rechtsanwalt/adwokat niemiecki

Powrót