Czy mogę zapłacić z konta prywatnego?

• Autor wątku Autor wątku alexpc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alexpc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, posiadam funkcjonującą od siedmiu dni jednoosobową firmę, nie otrzymałem jeszcze numeru REGON, nie zdążyłem zatem założyć konta firmowego. Niemniej jednak, potrzebuję zakupić wyposażenie dla firmy (komputer). Czy mogę w takim przypadku zapłacić gotówką lub z konta prywatnego, biorąc fakturę, rzecz jasna?

Tak czy inaczej, powinienem założyć konto firmowe do przyjmowania jakichkolwiek należności, prawda? Nie powinno to chyba przychodzić na konto prywatne?

A jak powinienem postąpić z moim zyskiem, czyli "wynagrodzeniem" jako właściciela firmy? Po prostu przelać na konto prywatne, nie wciągając w koszty?

1. Przepisy prawne nakazują dokonywania opłat z konta bankowego tylko wówczas, gdy jednorazowa wpłata przekracza 15.000 euro w przeliczeniu na złotówki. Z tego wynika, że na ogół przedsiębiorca nie ma obowiązku zakładania konta firmowego.
2. Przedsiębiorca prowadzący pozarolniczą działalność gospodarczą na zasadach ogólnych nie wypłaca sobie wynagrodzenia, tym bardziej nie wlicza go w koszty.

Powrót