Czy moge złozyc wniosek do prokuratury o bezprawne rozpowszechnianie wizerunku?

• Autor wątku Autor wątku live133
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

live133

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Na twiterze, na dosc popularnym profilu, zamieszczono zdjęcia jakiegos typa w autobusie, bo jest podobny do jednego z byłych piłkarzy Legii. Nie wiem, jak wy, ale ja niechiałbym, zeby moje zdjecie krązylo gdzies po internecie bez mojej zgody, dlatego wkurza mnie, kiedy ludzie wstawiaja gdzies zdjęcia niczego nieswiadomych ludzi tylko dlatego, ze kogos im przypominają. Z tego powodu chciałbym w jakis sensowny sposob reagować na takie przypadki.

live133 napisał:
... Z tego powodu chciałbym w jakis sensowny sposob reagować na takie przypadki.
Swoich praw dochodzisz na drodze cywilnoprawnej, nie karnej.
live133 napisał:
Zdjęcie zrobione z ukrycia
To jeszcze nie przesądza o bezprawności rozpowszechniania wizerunku.

Po szczegóły u[FONT=&quot]żyj opcji - szukaj bo temat ten był wielokrotnie omawiany.[/FONT]

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Swoich praw dochodzisz na drodze cywilnoprawnej, nie karnej.
To jeszcze nie przesądza o bezprawności rozpowszechniania wizerunku.

A co przesądza? Pytalem o to, czy ma zgoda, nie odpowiedział. Większej pewnosci mieć nie moge,

live133 napisał:
... Większej pewnosci mieć nie moge,
Zapoznaj się dokładnie z treścią Art. 81. Prawa autorskiego.
Jak wskazywałem wyżej użyj opcji - Szukaj
menu_open.gif

PS.
A podobny jesteś do kogo :?:

Ostatnia edycja:
Do nikogo. Ale jak widać mimo, ze mnie to teoretycznie nie dotyczy potrafie reagować na ludzkie chamstwo w przeciwieństwie do niektorych...

Proste drzewko decyzyjne na następny raz ;)

1. Czy naruszono twoje prawa autorskie (opublikowane zdjęcie to twoje zdjęcie)? W tym przypadku nie - jak wynika , sytuacji.

2. Czy naruszono Twoje dobra lub popełniono czyn scigane z urzedu lub na wniosek? Nie. Być może naruszono czyjeś dobra - ale to kwestia dóbr tej osoby, nie Twoich.

Więc w tym przypadku nie jesteś nikim kto potrafiłby wykazać interes prawny ani czyn ścigany drogą karną.

Możesz, jak realnie ten problem Cię rusza - założyć stowarzyszenie i pomagać pokrzywdzonym - szukając ich w sieci i np. Oferując im wsparcie lub edukując ludzi że wizerunek podlega ochronie. :)

Powrót