Czy mogę złożyć zeznania pisemnie lub online?

• Autor wątku Autor wątku elijah1230
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elijah1230

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry.

Dostałem wezwanie, a właściwie to już drugie wezwanie do stawiennictwa na Komisariacie w "charakterze osoby co do której istnieje uzasadniona podstawa do sporządzenia wniosku o ukaranie w sprawie o wykroczenie z art. 97KW"

Po pierwszym wezwaniu poinformowałem Policję mailowo iż nie jestem w stanie się zjawić ze względu na pracę i jej warunki oraz, że nie będzie na pewno to możliwe w najbliższym czasie.

Dlatego objaśniłem w mailu jak wyglądała sprawa z wykroczeniem którego się rzekomo dopuściłem, wszystko opisałem i poinformowałem, że jeśli uważają za stosowne proszę o wystawienie mandatu. Lub jeśli potrzebują bezpośredniej rozmowy ze mną możemy zrobić to online lub telefonicznie, ponieważ wtedy będzie to dla mnie dużo łatwiejsze do zrealizowania.

Niestety nic to nie dało, znowu dostałem wezwanie tym razem na 30.12.2022r.
Jednakże jak informowałem ich w pierwszym mailu ze względu na pracę nie jestem w stanie się pojawić i na pewno nie zmieni się to w najbliższym czasie.

Co mam teraz zrobić? Napisać do nich ponownie, że nie dam rady się zjawić?
Jest możliwość przesłuchania/złożenia wyjaśnień tak jak chciałem czyli w formie online lub telefonicznej? Lub w formie pisemnej?

Proszę o pomoc, z góry dziękuję.

Zadzwoń i zapytaj. Jak się nie zgodzą to masz się stawić i nie zasłaniaj się pracą bo to nie wytłumaczenie. Pisałem już w innym twoim temacie.

Ale ja nie jestem tu by dostać januszową poradę - zadzwoń i zapytaj, tylko po to by osoba biegła w prawie powiedziała mi czy jest wgl możliwość wedle prawa przesłuchania online/telefonicznego/ lub pisemnego powołując się na konkretne przepisy. Lub jeśli w prawie czegoś takiego nie ma - to tego chce się dowiedzieć ;)

Jak sobie wyobrażasz potwierdzenie twojej tożsamości telefonicznie lub za pomocą maila? Już sam brak takiej możliwości obie te sytuacje wyklucza.

ze względu na pracę nie jestem w stanie się pojawić

Na czas złożenia zeznań otrzymujesz zwolnienie od pracy. Możesz też złożyć zeznanie poza godzinami Twojej pracy po wcześniejszym ustaleniu właściwej godziny na policji.

.............................
Nie jestem prawnikiem

A jak sobie to wyobrażasz gdy bierzesz kredyt online? Gdy bierzesz towar ma raty? Chociażby poprzez podanie numeru pesel lub wysłanie skanu dowodu. Możliwości potwierdzenia tożsamości jest mnóstwo. Wiec twoje stwierdzenie o wykluczeniu takiej opcji jest poparte jakimś paragrafem czy po prostu info z piątnicy?

Jedyną opcją byłby środek nocy, a jakoś średnio chce poświęcać swoje pare wolnych godzin na jeżdżenie po nocach po komisariatach. Dlatego szukam alternatywy, jeśli takowa się nie znajdzie to odsyłam Panów policjantów do złożenia sprawy do sądu.

Jak już będziesz miał sprawę w sądzie i sąd wezwie ciebie na świadka to po co będziesz osobiście fatygował swoją ciężko pracującą osobę. Wystarczy że na rozprawie zadzwonisz na komórkę sędziego, poddasz swój PESEL żeby sędzia wiedział że ty to ty i sprawa będzie wyjaśniona.
Serio uważasz że podanie przez telefon peselu spowoduje na 100 procent przekonanie policji że właśnie rozmawia z tobą? Skan dowodu na maila nie jest potwierdzeniem twojej tożsamości. I ty jako osoba raczej wykształcona na tyle żeby prowadzić swój biznes powinna to wiedzieć. A gadki o braku wygospodarowaniu wolnych 2 godzin w twoim życiorysie to możesz kolegom mówić na imprezie bo chyba tylko ich byś o tym przekonał. Bo raczej nikogo tutaj na forum.

Ostatnia edycja:
Czyli tak jak czułem, gadanie żeby pogadać bez potwierdzenia tego konkretnym przepisem.

Za przeproszeniem gó*no mnie obchodzi, czy ty mi w to wierzysz, czy wierzy w to pan policjant lub czy wierzy w to pan sędzia.
Nie poświęcę ani minuty swojego prywatnego czasu na wyjaśnianie takich bzdur. Inne podejście miałbym gdyby sprawa dotyczyła poważnego wykroczenia, a nie minutowego postoju na zakazie. Nie wydam nawet 10groszy na paliwo by tam dojechać i być jakkolwiek stratnym.

Skan dowodu to nie potwierdzenie tożsamości? Z pewnością dokument z numerem seryjnym, wszystkimi danymi i peselem nie jest potwierdzający…
Muszę osobiście dać buziaczka panu policjantowi by uwierzył, że istnieje ??????

Jak już próbujesz zabłysnąć i
znajdujesz się na forum prawnym, to powinieneś być świadomy pewnych spraw.

Jak zostanę wezwany do sądu, to masz racje, nie będę fatygował swojej zapracowanej osoby, bo mam jeszcze multum możliwości, miedzy innymi wprowadzona od czasów koronawirusa opcja rozprawy online. (Hmmm, ciekawe jak tam potwierdzają tożsamość :D) i inne kruczki które w razie czego analizować będzie prawnik. Ale dzięki za troskę.

Ciężko tu liczyć na konkrety, wiec dla potomnych:
W momencie gdy nie jesteście w stanie zjawić się na wezwanie smutnych panów, a macie ku temu powody, polecam powołać się na art.54 par.7 - wtedy wyjaśnienia możecie złożyć w formie pisemnej ??????

elijah1230 napisał:
Ale ja nie jestem tu by dostać januszową poradę - zadzwoń i zapytaj

To nie "januszowa" porada tylko faktyczna. Istnieją możliwości innego niż osobiste stawienie się złożenia zeznań, ale za zgodą organu prowadzącego a nie że ty sobie życzysz. Dlatego skontaktuj się i grzecznie zapytaj.

elijah1230 napisał:
to odsyłam Panów policjantów do złożenia sprawy do sądu.

Panowie policjanci to sobie przyjadą i cię w razie potrzeby doprowadzą jak nie będziesz chciał po dobroci.

Pejotwroc napisał:
Jak już będziesz miał sprawę w sądzie i sąd wezwie ciebie na świadka to po co będziesz osobiście fatygował swoją ciężko pracującą osobę. Wystarczy że na rozprawie zadzwonisz na komórkę sędziego, poddasz swój PESEL żeby sędzia wiedział że ty to ty i sprawa będzie wyjaśniona.
Serio uważasz że podanie przez telefon peselu spowoduje na 100 procent przekonanie policji że właśnie rozmawia z tobą? Skan dowodu na maila nie jest potwierdzeniem twojej tożsamości. I ty jako osoba raczej wykształcona na tyle żeby prowadzić swój biznes powinna to wiedzieć.

Już tak nie szalej. Jakoś w "pandemii" sprawy były prowadzone online i dało się i zweryfikować sędziego, strony i świadków.

elijah1230 napisał:
Ciężko tu liczyć na konkrety, wiec dla potomnych:
W momencie gdy nie jesteście w stanie zjawić się na wezwanie smutnych panów, a macie ku temu powody, polecam powołać się na art.54 par.7 - wtedy wyjaśnienia możecie złożyć w formie pisemnej ������

Jak już tak szastasz paragrafami to wypadałoby określić z którego kodeksu ten paragraf. Zakładam że kodeks postępowania w sprawach o wykroczenie. Spieszę więc z kolejną "januszową" poradą że o zastosowaniu ww. paragrafu decyduje organ a nie wezwany. Więc powołać się na ten paragraf raczej nie można a raczej poprosić o jego zastosowanie.

Owner99 napisał:
To nie "januszowa" porada tylko faktyczna. Istnieją możliwości innego niż osobiste stawienie się złożenia zeznań, ale za zgodą organu prowadzącego a nie że ty sobie życzysz. Dlatego skontaktuj się i grzecznie zapytaj.

Panowie policjanci to sobie przyjadą i cię w razie potrzeby doprowadzą jak nie będziesz chciał po dobroci.
Pomijam już skalę tego wykroczenia, ale śmiem wątpić by próbowali w kajdankach doprowadzić kogoś kto stanął na minutę na zakazie.
Tym bardziej, że wprost powiedzieli w rozmowie, że jak się nie zjawię to niestety sprawa trafi do sądu, chociaż po cichutku liczę, że z końcem roku sprawa trafi do umorzenia ze względu na znikomą szkodliwość społeczną.

Podobnie rozegrała się sprawa kilka lat temu, bardzo pilili pod koniec roku o wykroczenie drogowe sprzed kilku miesięcy, zapewne ze względu na to, że na koniec roku muszą pozamykać pootwierane sprawy. Jedno wezwanie, drugie wezwanie - nadszedł nowy rok i tyle. Na tym zakończyła się przygoda. A nóż teraz też tak będzie.

ps. by Panowie policjanci mogli doprowadzić mnie gdziekolwiek siłą, musieli by znać mój adres zamieszkania, a ja bardzo dbam o swoją prywatność i lubię być incognito, więc no cóż, mógłby być problem :-D

Owner99 napisał:
Już tak nie szalej. Jakoś w "pandemii" sprawy były prowadzone online i dało się i zweryfikować sędziego, strony i świadków.
Tu +1 za rozwianie farmazona 8-)

Owner99 napisał:
Jak już tak szastasz paragrafami to wypadałoby określić z którego kodeksu ten paragraf. Zakładam że kodeks postępowania w sprawach o wykroczenie. Spieszę więc z kolejną "januszową" poradą że o zastosowaniu ww. paragrafu decyduje organ a nie wezwany. Więc powołać się na ten paragraf raczej nie można a raczej poprosić o jego zastosowanie.
Zgadza się, jest to KPWOW. Tu przyznaje rację, źle ubrałem to w słowa, można poprosić o zastosowanie ww paragarafu.

Powrót