Czy mogłem skorzstać z ulgi remontowej ?

• Autor wątku Autor wątku glabik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

glabik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Urząd skarbowy wezwał mnie aby skontrolować moje odpisy z podatku dochodowego tzw. ulga remontowa, za lata 2002-2005. Posiadam wszystkie faktury które odliczałem z podatku. Niestety nie jestem według urzednika skarbówki włascicielem domu w którym mieszkam. W ksiedze wieczystej własćicielami domu w ktorym mieszkam są nadal moi rodzice. Rodzice zmarli. Osobno po ojcu jak i po matce odbyła się rozprawa sądowa która przyznała kazdemu z rodzenstwa (mam dwie siostry) po częsci spadku. Posiadam odpis z rozprawy po ojcu oraz znam sygn akt. rozprawy po matce (sam odpis sie zawieruszyl nioestety... lata). Siostry nie mieszkaja ze mna juz od długiego czasu. Mieszkam w domu po rodzicach od urodzenia. Od 20 lat go utrzymuje, wszystkie media pisane sa na mnie. Podatek od gruntow miasto adresuje na moje nazwisko. Napewno nie jestem wlascicielem calego budynku ale sąd przecież przydzielil kazdemu spadkobiercy część domu. Więc czy nie moglem odliczyc ulgi remontowej dla swojej cześci mieszkania ? Nie prowadzilem remontu głównych częsci domu jak dach czy elewacje. Moje odliczenia są związane z wymianą kilku okien, malowaniem, tapetowaniem itp.
czy moge się na coś powołac że jednak jestem po częsci włascicielem mieszkania i przysługiwała mi ulga budowlana ?

Tak to jest gdy nie dopełnia się formalności.
Ważne jest to co jest zapisane w księgach wieczystych, a tam niestety Pani nie figuruje. Według prawa nie jest Pani ani właścicielem, ani współwłaścicielem domu.
Proszę dokonać zmian w księdze wieczystej - być może US uwzględni to.

Powrót