Czy moj paszport jest wazny

• Autor wątku Autor wątku ANNA-BELLA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ANNA-BELLA

Mam problem...w 2002 roku po uzyskaniu niemieckiego obywatelstwa wyrobilam moj pierwszy niemiecki paszport w konsulacie na terenie polski,widnialo na nim nazwisko mojego pierwszego meza.Nastepnie sie rozwiodlam i ponownie wzielam slub po ktorym w polskim dowodzie zyskalam dwuczlonowe nazwisko po pierwszym mezu pierwszy czlon [tak jak w pierwszym niemieckim paszporcie] po drugim mezu drugi czlon nazwiska,w miedzy czasie moj niemiecki paszport stracil waznosc.W tym samym konsulacie wyrobilam nastepny ktory wystawiono mi jedynie na nazwisko po pierwszym mezu.Sytuacja wyglada tak...w polskim dowodzie mam dwuczlonowe nazwisko a w niemieckim paszporcie jedynie pierwszy czlon polskiego...czy wszystko sie zgadza w swietle niemieckiego prawa?

Generalnie sprawy pisowni nazwiska wg prawa polskiego nie obowiazuja automatycznie wg prawa niemieckiego. Jest pelno osob, ktore w niemieckim paszporcie maja niemiecka pisownie swojego nazwiska (np. Meier), a w polskim polska (np. Majer).

Jak wyrabialas nowy paszport, to musialas przedstawic chyba aktualne dokumenty stanu cywilnego albo wpisac do kwestionariusza paszportowego dane zgodne z aktualnym stanem. Skoro konsulat niemiecki wydal ci paszport na takie nazwisko, na jakie wydal, to raczej wszystko jest ok, chyba ze ich o tym w ogole nie poinformowalas

Powrót