Czy mój przypadek będzie wyłudzeniem świadczeń?

• Autor wątku Autor wątku pershing1899
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pershing1899

Użytkownik
Odpowiedzi
248
Dzień dobry,
Żona obecnie jest na urlopie wychowawczym, jednak dostała od lekarza zwolnienie lekarskie bo zaszła w ciążę z drugim dzieckiem.
Obecnie pobieramy świadczenie wychowawcze, rodzinne i 500plus. Dostaliśmy pismo, że te świadczenia mam się należą na kolejny rok 2019. Rozumiem, że przy zwolnieniu lekarskim żona rezygnuje z urlopu wychowawczego płatnego, a co ze świadczeniem rodzinnym i 500 plus? Moje zarobki wzrosły po podwyżce, żona dostanie więcej za l4 o przekroczymy próg na rodzinne i 500 plus.
Nie chce wyłudzac pieniedzy, więc proszę mi powiedzieć czy w naszym przypadku będziemy je pobierać legalnie? Moim zdaniem nie, bo przekraczamy dochód, a z drugiej strony ani ja ani żona pracy nie zmienila.
Dziękuję bardzo za odpowiedź

Zmienia się sytuacja i przejście na urlop wychowawczy jest traktowane jako dochód utracony i odwrotnie skoro żona "wraca" do pracy to jest dochód uzyskany i wtedy do MOPSU należy dostarczyć w ciągu 2 miesięcy zaświadczenie o uzyskanym dochodzie. Robią przeliczenie na nowo i zapewne u tracicie i rodzinne i 500 +

Powrót