Czy może się obawiać?

• Autor wątku Autor wątku kochajacy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kochajacy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Piszę w imieniu koleżanki którą zostawił mąż dla innej.
Zacznę od poczatku.
Więc moja koleżanka była 12lat (tzn póki co nadal jest) mężatką. Jej mąż okazał się totalnym dupkiem i zostawił ją dla młodszej.
Moja koleżanka podaczas małżeństwa zajmowała się domem więc prawie wcale nie pracowała i do tej pory nie pracuje zawodowo. Mąż na żądanie nowej lubej postanowił dać rozwód z orzeczeniem o jego winie.
Teraz pojawił się jednak problem z podziałem majątku. W ich dorobku było i mieszkanie i samochód który mąż spłaca do tej pory. jest to suma ok 500zł miesięcznie (rata i ubezpieczenie)
MOja kolezanka nadal nie pracuje i obawia się że sąd może pozbawić ją mieszkania przez to że nie bedzie jej stać na jego utrzymanie:( Mąz zamierza wziąść kredyt na nowe mieszkanie po to by udowodnić przed sądem że on ma bardzo dużo wydatków i w ten sposóbh chce uciec od alimentów. Czy ktoś z Was może poradzić co Ona powinna robić?
Dodam jeszcze że ten ......... ostatnio nawet chciał do niej wrócić ale "Nowa miłość" wybiła mu to z głowy nie wiadomo tylko jak. bo w ciągu zaledwie kilkugodzinnej rozmowy zmienił zdanie. Wcześniej zapewniająć żonę że popełnił błąd itp. że jego dcyzją jest 100% że chce wrócić i gdy pojechał do tej nowej na rozmowę o rozstaniu nagle wszystko się zmieniło:( MOja koleżanka przez to zajście zostało skrzywdzona po raz drugi:( nie wiem co jej doradzić pomóżcie
Ps.
Nie mają dzieci z winy mężą. Zona ma na to dokumenty poza tym ma również obdukcję że mąż będąc już z tą nową pobił ją za jej działania w próbie ratowania małżeństwa. Więc to totalny .........

Na moje oko to tak: dostanie alimenty od męża, chociaż powinna się rozejrzeć za pracą, gdyż z samych alimentów będzie jej ciężko się utrzymać.

Z mieszkaniem, to ciężka sprawa - ale z uwagi na fakt, iż wartość mieszkania rośnie, nawet biorąc pod uwagę spłacay kredyt, Sąd wyliczyć czystą masę na określoną kwotę np. 250.000 mieszkanie, samochód i reszta majątku, odjąc 150.000 kredytu i te 50.000 podzielić na dwoje.

Powrót