Czy możliwe jest otrzymywanie emerytury zagranicznej w oryginalnej walucie?

• Autor wątku Autor wątku Leo55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Leo55

Zbanowany
Odpowiedzi
15
Fakty:
1. Emerytura wypracowana w Szwecji
2. Mieszkam w Polsce
3. Chcę otrzymywać emeryturę Szwedzką na konto w Szwecji w szwedzkiej w walucie.
(nie transfer do polskiego banku i przeliczanie na PLN)
4. Będę wdzięczny za racjonalne odpowiedzi

Wystarczy, że podasz szwedzkiemu organowi emerytalnemu numer swojego konta w szwedzkim banku. Jeśli będziesz przebywał w Szwecji to będziesz sobie pobierał pieniądze w banku lub z bankomatu. Jeśli zaś w innym kraju to z bankomatu w walucie danego kraju po przeliczeniu z korony według kursu operatora kart lub sieci bankomatów.

Dziękuję bardzo. Właśnie tak sobie to wyobrażałem. Planuję „na starość” wrócić do Polski, przy czym po odbiór szwedzkiej emerytury nie będę tam jeździł do bankomatu a raz na powiedzmy rok zrobię przelew na konto w polskim banku w SEK (można to już od dawana zrobić przez Internet) i wymienię na PLN po najbardziej korzystnym kursie. Celem takiego działania jest uniknięcie wymiany emerytury przez polski bank po bardzo nierynkowym „bankowym” kursie. Mam konta bankowe w obu państwach a na dzisiaj jestem rezydentem podatkowym w Szwecji. To się oczywiście zmieni gdy będę mieszkał na stałe w Polsce. Pozostaje zapytać jak wygląda kwestia opodatkowania tej emerytury w Polsce, skoro będę chciał pominąć drogę oficjalnego przekazywania jej przez stosowne instytucje? Jak wiadomo w Szwecji będzie ona opodatkowana co najmniej na 25-30%, czyli wypłacana będzie „netto”. Ale będąc rezydentem w PL będzie tam tzw. nieograniczony obowiązek podatkowy. Wiem już, że opodatkowanie będzie w dwóch krajach a potem stosuje się umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania. W praktyce, skoro podatki szwedzkie są znacznie wyższe niż w Polsce to dodatkowe opodatkowanie nie wystąpi. Ale czytałem, że i tak trzeba deklarować a sporo z tym roboty, np. trzeba dokonywać przeliczeń walut itp.
Pytanie – czy urząd skarbowy w Polsce dopuści taką formę „samodzielnej” obsługi otrzymywania emerytury (z pominięciem zwyczajowo stosowanej drogi płatnik → bank w kraju rezydencji → podatnik) ?

Powrót