Czy możliwe jest unieważnienie transkacji przez syndyka

• Autor wątku Autor wątku marek56
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek56

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

czy możliwe jesy unieważnienie transkacji przez syndyka która nasąpiła na ok 30 dni przed ogłoszeniem upadłości.
Chodzi o sprzedaż środka trwałego, anulowanie faktury bądź wystawienie faktury korygującej.

Jest możliwe, ale to zależy od okoliczności - np. od tego na rzecz kogo była sprzedaż lub też czy cena nie była, nazwijmy to "za niska".

Ale mam na myśli zupełnie odwrotną sytuację, może nie konkretnie to wcześniej opisałem. Chodzi mi o anulowanie faktury sprzedaży z punktu widzenia firmy, która ma wierzytelności u firmy, która ogłosila upadłość i teraz sprawy przejął syndyk. Konkretnie ja zabieram towar, który dosatrczyłem tej firmie na podstawie faktury, ktora jest nie opłacona, wystawiam korektę i sprawy nie było. Proszę o odpowiedź i o ile jest to możliwe proszę podać na jakie artykuły się powołać.

No to masz trochę przechlapane.

Prawo upadłościowe i naprawcze:

§ Art. 98. 1. Jeżeli w dniu ogłoszenia upadłości zobowiązania z umowy wzajemnej nie zostały wykonane w całości lub w części, syndyk może wykonać zobowiązanie upadłego i zażądać od drugiej strony spełnienia świadczenia wzajemnego lub od umowy odstąpić.
2. Na żądanie drugiej strony złożone w formie pisemnej z datą pewną, syndyk w terminie trzech miesięcy oświadczy na piśmie, czy od umowy odstępuje, czy też żąda jej wykonania. Niezłożenie w tym terminie oświadczenia przez syndyka uważa się za odstąpienie od umowy.

Jeśli zaś syndyk odstąpi od umowy to:

§ Art. 99. Jeżeli syndyk odstępuje od umowy, druga strona nie ma prawa do zwrotu spełnionego świadczenia, chociażby świadczenie to znajdowało się w masie upadłości. Strona może dochodzić w postępowaniu upadłościowym należności z tytułu wykonania zobowiązania i poniesionych strat, zgłaszając te wierzytelności sędziemu-komisarzowi.

Czyli wygląda, że masz roszczenie wobec masy upadłościowej na zasadach ogólnych, zaś swojej rzeczy nie dostaniesz.

Powrót