Czy możliwy wyrok zaoczny na pierwszej rozprawie ?

• Autor wątku Autor wątku roma91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roma91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
dnia 4 grudnia 2014 r zlozylam pozew bez orzekania o winie w Sadzie Okregowym, mąż wyrazil zgode na rozwod, dwa lata wcześniej sam wniosl pozew rozwod z mojej winy który mu zwrócono. Od dwóch lat nie jestemy razem. Już na rok po slubie nasze pozycie malzenskie uleglo rozpadowi, mamy dwie corki które mieszkają ze mna za granica. problem w tym, ze maz nie odebral pozwu rozwodowego bez orzekania o winie i nie odpowiedział na niego, twierdzac ze żadna korespondecja do niego nie przyszla, ja oczywiście wiem ze to kłamstwo. Robil to specjalnie w związku z czym zostałam wezwana przez sad do zmiany pozwu lub jego wycofania, zmieniłam pozew na z orzeczeniem winy meza, wezwanie i pozew już tym razem odebral , ale mam uzasadnione obawy ze nie pojawi się w Sadzie.Sprawa jest wyznaczona na 2 czerwca. Zalezy mi na szybkim rozwodzie, gdyż jestem w 7 miesiącu ciąży o której dowiedziałam się zaraz po zlozeniu pozwu. Oswiadczylam w pozwie również ze mój nowy związek nie miał zadnego wpływu na rozpad mojego malzenstwa z pozwanym, lecz nieuzyskanie rozwodu na pierszej sprawie wiaze się z komplikacjami po narodzeniu dziecka ( mam na myśli nazwisko i potencjalne ojcostwo bylego meza jeśli nie zdarze wziąć slubu z ojcem dziecka ). Jaka jest szansa na otrzymanie w tej sytuacji wyroku zaocznego na pierwszej rozprawie? dysponuje dowodami ze pozwany celowo utrudnia rozwod . Chce doprowadzić do tego by moje nienarodzone dziecko nosilo jego nazwisko, w ten sposób chce mi utruc zycie, Czy jest szansa zakonczyc ta farse na pierwszej rozprawie ? Jestem przekonana ze wina za rozpad malzenstwa lezy po stronie meza i jestem wręcz przekanana ze taki wyrok zapadnie , ale problemem w tym wypadku jest czas który mnie goni. W pozwie wniosłam o wydanie wyroku zaocznego w przypadku niestawiennictwa się pozwanego na sprawie, postepowanie z góry oplacilam. Proszę o odpowiedz

A gdy mąż stawi się na sprawie, będzie żądał wyroku bez orzekania winy i ja się na taki wyrok zgodze pod warunkiem ze dzieci zostają ze mna ( w tym temacie tez jestemy zgodni) . Czy jeśli oboje dogadamy się przed sprawą, możliwy jest wyrok na pierwszej rozprawie? gdy odstapie od orzekania o winie męza ?

Powrót