Czy można dokonać przelewu na konto komornika ze wskazaniem na konkretną sprawę?

• Autor wątku Autor wątku harmattan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

harmattan

Stały bywalec
Odpowiedzi
553
Osoba X ma długi u trzech wierzycieli, toczą się w tych sprawach trzy postępowania komornicze. Czy osoba Y może spłacić dług osoby X u jednego z wierzycieli, przelewając na konto komornika stosowną kwotę ze wskazaniem na konkretną sprawę? Czy też komornik i tak podzieli tę kwotę pomiędzy trzech wierzycieli wg jakichś kryteriów?

Rozumiem, że do każdej sprawy toczy się oddzielne postępowanie i posiada one sygnaturę akt?
Po to jest ona podawana (sygn akt) żeby rozgraniczać sprawy i jeśli wpłaci Pan dana kwote ze wskazaniem sygn. konkretnejsprawy to wpłata będzie dotyczyć tylko i wyłacznie tej sprawy.

w praktyce jest tak, ze nieważne jaką sygnaturę pan poda. I tak zostanie zaksięgowana zgodnie z planem podziału. Ja proponuję zadzwonić do kancelarii i zapytać się czy można wpłatę zaksięgować wyłącznie do danej sprawy, tak zwyczajnie się umówić najpierw

Byłem dzisiaj w kancelarii i dowiedziałem się, jak sprawa wygląda, więc opiszę "dla potomnych".

Osoby trzecie mogą określić sprawę, na którą wpłacają. Czyli bogaty wujek z Ameryki może wpłacić pieniądze na jedną ze spraw i tylko tę jedną spłacić (np. w całości).

Dłużnicy nie mogą określić sprawy, na którą wpłacają. Jeśli bogaty wujek z Ameryki da pieniądze do ręki dłużnikom i oni je wpłacą, kwota zostanie podzielona pomiędzy wszystkich dłużników.

A to ciekawe ...
Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie.

Jeśli można wiedzieć, inne to znaczy jakie? Może poparte jakimiś przepisami? Będę wdzięczny za informację.

Art. 1023 § 2 mówi o sporządzeniu planu podziału w przypadku, gdy suma uzyskana przez egzekucję nie wystarcza na zaspokojenie wszystkich wierzycieli. Ale czy dobrowolna wpłata osoby trzeciej stanowi sumę "uzyskaną z egzekucji"?

Powrót