czy można od tak je zabrać?

• Autor wątku Autor wątku Joowitaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joowitaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam , mam ogromny problem w sprawie alimentów . Mój ojciec ma odebrane prawa rodzicielskie wobec mnie ale sąd przyznał mi alimenty . Dostaje je już rok , ale teraz jestem w trudnej sytuacji gdyż alimenty te załatwiała moja matka i dostawała je poprzez MOPS . Teraz mam 17lat i jestem w trudnej sytuacji bo urodziłam w maju tego roku dziecko i sytuacja zmusiła mnie do wyprowadzenia się z domu bo u mojej matki są bardzo trudne warunki dla dorosłego człowieka a co dopiero dla niemowlaka . Mieszkam teraz z moim chłopakiem , nadal się uczę . Moim i dziecka jedynym utrzymaniem 'były' właśnie te alimenty . były ponieważ MOPS stwierdził ze już nie mieszkam z matką i się mi one nie należą . Czy tak można ?? Pozbawić mnie i dziecka jedynych pieniędzy jakie posiadamy i sie z nich utrzymujemy. Dodam tez ze mój chłopak pracuje jedynie dorywczo wiec zbyt duzo nie zarobi . Czy mogę jakoś odzyskać te alimenty gdyż nie mam teraz nawet za co żyć . A pomocy za bardzo nie mam.
:what:

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Posiadanie dziecka przez osobę uprawnioną do alimentów nie ma wpływu na uprawnienie do świadczeń z funduszu. Zmiana ta obowiązuje od 6 grudnia po wyroku Trybunału Konstytucyjnego, który w dniu 23 listopada 2010 r. orzekł, iż pozbawienie prawa do świadczeń z Funduszu Alimentacyjnego osób pełnoletnich, uczących się w szkole lub szkole wyższej ze względu na posiadanie własnego dziecka narusza zasadę równości wobec prawa.

Czytaj więcej na Wieszjak.pl: Fundusz Alimentacyjny 2011/2012 - Strona 2 - Fundusz alimentacyjny - Strona główna - Wieszjak.pl

Źródło: Fundusz Alimentacyjny 2011/2012 - Strona 2 - Fundusz alimentacyjny - Strona główna - Wieszjak.pl

Powrót