Czy można otworzyć serwis o nazwie ullegro.pl

• Autor wątku Autor wątku victos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

victos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Dzien dobry,

Czy można otworzyć serwis, lub firmę o nazwie, która różni się tylko 1 literą od firmy/serwisu juz istniejacego, a na pewno również i o zastrzeżonej nazwie.

Jako przykład użyję porównania:
Czy np: legalne jest otworzenie serwisu niezwiązanego z aukcjami o nazwie:
http://www.ullegro.pl (jak widać od http://www.allegro.pl różni się tylko 1 literą)

Czy to legalne?

dziekuje i pozdrawiam serdecznie Wszystkich

Jest to legalne, o ile serwis nie będzie miał podobnego logo, layoutu, etc., mogącego wprowadzić w błąd odwiedzających witrynę. Wówczas będzie to już przejaw nieuczciwej konkurencji.

BTW. Istnieje wiele witryn, korzystających z podobieństwa domen do domen popularnych serwisów. Proszę na przykład popróbować różnych kombinacji, przypominających "google.pl". :)

Pozdrawiam.

Z tego co slyszalem, to nie jest to legalne.
Dozwolone jest podobienstwo w nazwie, jesli obie firmy nie beda tej samej branzy, czyli nie beda konkurentami.

Prosze, w zaden sposob nie brac do siebie mojego posta, gdyz nie jestem ekspertem i niewiele znam sie na prawie.

W odpowiedzi kierowałem się ustawą o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (16. kwietnia 1993 ze zmianami), tekst ujednolicony: http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU19930470211&type=3&name=D19930211Lj.pdf

[cytat:3v0r9br5]
Art. 5.
Czynem nieuczciwej konkurencji jest takie oznaczenie przedsiębiorstwa, które może wprowadzić klientów w błąd co do jego tożsamości, przez używanie firmy, nazwy, godła, skrótu literowego lub innego charakterystycznego symbolu wcześniej używanego,zgodnie z prawem, do oznaczenia innego przedsiębiorstwa.
[/cytat:3v0r9br5]

Być może moja interpretacja jest błędna - czekam na odpowiedź kogoś bardziej doświadczonego. Jeżeli się pomyliłem, przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Pozdrawiam.

Jeśli jest to serwis nie związany z aukcjami (ani dla bezpieczenstwa - podobny wygląd) to nie widzę problemu. Nie będzie to typesquatting i nie będzie naruszniem ustawy o znk.

A co w przypadku gdy strona o podobnym adresie zawiera wylacznie reklamy?
Ma na celu wylacznie wylapanie czesci ruchu z literowka w adresie.

Czytalem o takim przedsiewzieciu w USA i gosciu wykupuje domeny "podobne" do najpopularniejszych w sieci i zarabia na tym krocie. :)

drzemik: Podobno to naprawde kiepski zarobek. Niedawno bylo na di o chlopie, ktory tak porobil i ledwo co wychodzil na zero.

U nas moze kiepski. :)
Ale za oceanem jest inny rynek reklam i sa ludzie ktorzy z tego zyja.

Wątpliwości natury niewątpliwej. Mnie to mierzi. Wymyśl coś sam.

Chciałbym się włączyć w dyskusję ponieważ jestem w posiadaniu witryny o takiej samej nazwie jak bardzo znana muzyczna witryna z tą różnica ze z .EU a nie z .PL jak ta znana. Oni xxx.PL prowadzą muzyczny serwis informacyjny natomiast ja xxx.EU Studio Agencji Koncertowej podobne a jednak...

Co w takim przypadku?

@ _www.elsauria.pl:

Witaj, po pierwsze prośba o usunięcie z nicku i podpisu linków...

Po drugie, jeśli domeny nie są równocześnie zastrzeżonymi znakami towarowymi firm, to co najwyżej może mógłby być jakiś czyn nieuczciwej konkurencji w świetle USTAWY z dnia 16 kwietnia 1993 r. 'o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji'. Ale to w zależności czy nazwy domen są jednocześnie nazwami firm czy sklepów oraz nakładania się zakresów działalności...

Z niku się nie da z podpisu link usunięty

Powrót